Łosoś w cieście ziemniaczanym

Filet z łososia zapieczony w delikatnym cieście z ziemniaków.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,filet z łososia,Ryby,Bezlaktozowe,Sezonowe przepisy
Ryby
Składniki
Składniki
filet z łososia | 300 606 | gramów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 100 356 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
ziemniaki | 500 460 | gramów kcal | |
żółtko jajka | 1 57 | sztuka kcal |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta ziemniaczanego
ziemniaki 500 gramów • sól 1 łyżeczka
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w wodzie osolonej jedną łyżeczką soli przez około 25 minut.

2.
Po ostygnięciu ziemniaki obieramy i rozgniatamy.

3.
żółtko jajka 1 sztuka • sól • mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów
Z masy ziemniaczanej, żółtka, soli i mąki wyrabiamy ciasto.

4. Obtoczenie ryby w cieście
filet z łososia 300 gramów
Ciasto wykładamy na posypanej mąką stolnicy i rozwałkowujemy do kształtu prostokąta o wymiarach około 20 x 40 cm (według kształtu filetów z łososia).

5.
Na środku jednej połówki kładziemy kawałek ryby, przekładamy ciastem i dociskamy brzegi.

6. Pieczenie łososia w cieście
Tak przyrządzonego łososia układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze i nacieramy oliwą.

7.
Pieczemy przy 220 stopniach przez około 25 - 30 minut do uzyskania złotego koloru.

Smacznego!