swiatwemnie.pl

osoś w cieście ziemniaczanym

    

Filet z łososia zapieczony w delikatnym cieście z ziemniaków.

Pichcił

Ilość porcji

3

Czas przygotowania

1 h. 10 min.

Trudność

średnia

 

 

filet z łososia300gramów
mąka luksusowa pszenna T550100gramów
sól1łyżeczka
sól-
ziemniaki500gramów
żółtko jajka1sztuka

1. Przygotowanie ciasta ziemniaczanego

ziemniaki 500 gramów  sól 1 łyżeczka

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w wodzie osolonej jedną łyżeczką soli przez około 25 minut.

Przygotowanie ciasta ziemniaczanego

2. 

Po ostygnięciu ziemniaki obieramy i rozgniatamy.

3. 

żółtko jajka 1 sztuka  sól  mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów

Z masy ziemniaczanej, żółtka, soli i mąki wyrabiamy ciasto.

4. Obtoczenie ryby w cieście

filet z łososia 300 gramów

Ciasto wykładamy na posypanej mąką stolnicy i rozwałkowujemy do kształtu prostokąta o wymiarach około 20 x 40 cm (według kształtu filetów z łososia).

Obtoczenie ryby w cieście

5. 

Na środku jednej połówki kładziemy kawałek ryby, przekładamy ciastem i dociskamy brzegi.

6. Pieczenie łososia w cieście

Tak przyrządzonego łososia układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze i nacieramy oliwą.

Pieczenie łososia w cieście

7. 

Pieczemy przy 220 stopniach przez około 25 - 30 minut do uzyskania złotego koloru.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się