swiatwemnie.pl

Łosoś w cieście ziemniaczanym

Filet z łososia zapieczony w delikatnym cieście z ziemniaków.

 

Ilość porcji: 3

Czas przygotowania: 1 h. 10 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Filet z łososia300gramów
Mąka luksusowa pszenna t550100gramów
Sól1łyżeczka
Sólg
Ziemniaki500gramów
Żółtko jajka1sztuka

1. Przygotowanie ciasta ziemniaczanego

ziemniaki 500 g  sól 1 łyżeczka

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w wodzie osolonej jedną łyżeczką soli przez około 25 minut.

Przygotowanie ciasta ziemniaczanego

2. 

Po ostygnięciu ziemniaki obieramy i rozgniatamy.

3. 

żółtko jajka 1 sztuka  sól  mąka luksusowa pszenna T550 100 g

Z masy ziemniaczanej, żółtka, soli i mąki wyrabiamy ciasto.

4. Obtoczenie ryby w cieście

filet z łososia 300 g

Ciasto wykładamy na posypanej mąką stolnicy i rozwałkowujemy do kształtu prostokąta o wymiarach około 20 x 40 cm (według kształtu filetów z łososia).

Obtoczenie ryby w cieście

5. 

Na środku jednej połówki kładziemy kawałek ryby, przekładamy ciastem i dociskamy brzegi.

6. Pieczenie łososia w cieście

Tak przyrządzonego łososia układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze i nacieramy oliwą.

Pieczenie łososia w cieście

7. 

Pieczemy przy 220 stopniach przez około 25 - 30 minut do uzyskania złotego koloru.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się