swiatwemnie.pl

Pieczone ziemniaki z tuńczykiem

     

Pichcił

Ilość porcji

3

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:    

 

1. Gotowanie ziemniaków

ziemniaki 750 g

9 średniej wielkości ziemniaki dobrze myjemy pod bieżącą wodą, abyśmy z nich usunęli zanieczyszczenia. Ziemniaki gotujemy w słonej wodzie 15 - 20 minut, aż będą miękkie.

Gotowanie ziemniaków

2. Pieczenie

sól  oliwa

Ziemniaki obieramy, rozkrawamy, przekrojoną stronę solimy i kładziemy na brytfannę wysmarowaną olejem. Ziemniaki możemy upiec również na blasze na papierze do pieczenia. Pieczemy w piekarniku z górną grzałką i wentylatorem 15 minut na 180°.

Pieczenie

3. Przygotowanie tuńczyka

tuńczyk w oleju roślinnym 140 g  cebula 1 sztuka  sok z cytryny  czarny pieprz mielony

Z puszki usuwamy olej. Tuńczyka wkładamy do miski, dodajemy obraną i na drobno pokrojoną cebulę, posypujemy czarnym mielonym pieprzem, doprawiamy sokiem z połowy cytryny i mieszamy.

Przygotowanie tuńczyka

4. 

sos tatarski 50 ml

Ziemniaki układamy na talerzu do serwowania, rozdzielamy na nie doprawionego tuńczyka, polewamy sosem tatarskim i podajemy. Ziemniaki podajemy samodzielnie lub z delikatnie zeszklonymi uduszonymi warzywami.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się