PRZEPISY

Dorsz z sosem holenderskim

Dorsz z sosem holenderskim

Lekkie orzeźwiające danie podawane ze świeżym szpinakiem na czosnku.

przepis,fotoprzepis,świeże liście szpinaku,żółtko jajka,sok z cytryny,dorsz,Ryby,,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy

Ryby

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

czarny pieprz mielony-
czosnek2
dorsz500gramów
masło125gramów
oliwa2.5łyżki
pieprz biały mielony-
sok z cytryny½sztuki
sól0
świeże liście szpinaku1kilogram
żółtko jajka3sztuki

 

Przepis

1. Przygotowanie szpinaku

oliwa 1.5 łyżki  czosnek 2 s

Na patelni, na oliwie lekko smażymy drobno pokrojony czosnek.

2. 

świeże liście szpinaku 1 kilogram

Dodajemy umyte liście świeżego szpinaku, podgrzewamy od czasu do czasu mieszając.

3. 

Szpinak w wyniku smażenia straci na swojej objętości i zyska przyjemny czosnkowy posmak.

4. Sos holenderski

masło 125 gramów  żółtko jajka 3 sztuki  sok z cytryny ½ sztuki  sól  pieprz biały mielony

Nad parą rozpuszczamy masło. Dodajemy żółtka i sok z cytryny z połówki cytryny. Odstawiamy i doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem.

5. Smażenie dorsza

dorsz 500 gramów  oliwa 1 łyżka  sól  czarny pieprz mielony

Dorsza rozmrażamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solą, czarnym mielonym pieprzem i przez kilka minut smażymy na patelni z obu stron.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie