swiatwemnie.pl

Słodko - kwaśna zupa fasolowa

    

Stara dobra klasyczna zupa.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

Trudność

niska

 

 

1. 

fasola czerwona 250 gramów  woda 1.5 litra

Fasolę przepłukujemy na sitku, wkładamy do szybkowara, dolewamy wody, garnek zamykamy, doprowadzamy do wrzenia a gdy zacznie parować wtedy gotujemy 45 minut. Jeśli będziemy gotować fasolę nie w szybkowarze musimy ją dzień wcześniej namoczyć.

2. 

ziemniaki 300 gramów  sól 1.5 łyżeczki  cukier kryształ 1 łyżka  woda ½ litra

Obieramy ziemniaki, kroimy na małe kostki i dodajemy je do ugotowanej fasoli. Solimy, cukrzymy, dolewamy wody i gotujemy do miękkości ziemniaków.

3. 

słodka śmietana do gotowania 500 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 30 gramów  ocet 2 łyżki  sól  mleko półtłuste 1,5%

Na koniec dolewamy śmietanę w której wymieszaliśmy mąkę. Podgotowujemy, odstawiamy z ognia i po łyżce dodajemy octu według smaku. Według potrzeby dosalamy a gdy zupa jest zbyt gęsta dolewamy trochę przegotowanego mleka.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się