Słodko - kwaśna zupa fasolowa
Stara dobra klasyczna zupa.
przepis,fotoprzepis,fasola czerwona,ziemniaki,słodka śmietana do gotowania,Zupy z roślin strączkowych,Kuchnia słowacka
Zupy z roślin strączkowych
Kuchnia słowacka
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 1 | łyżka | |
fasola czerwona | 250 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | - | ||
mąka chlebowa pszenna T750 | 30 | gramów | |
ocet | 2 | łyżki | |
sól | 1.5 | łyżeczki | |
sól | - | ||
słodka śmietana do gotowania | 500 | mililitrów | |
woda | 2 | litry | |
ziemniaki | 300 | gramów |
Przepis
1.
fasola czerwona 250 gramów • woda 1.5 litra
Fasolę przepłukujemy na sitku, wkładamy do szybkowara, dolewamy wody, garnek zamykamy, doprowadzamy do wrzenia a gdy zacznie parować wtedy gotujemy 45 minut. Jeśli będziemy gotować fasolę nie w szybkowarze musimy ją dzień wcześniej namoczyć.
2.
ziemniaki 300 gramów • sól 1.5 łyżeczki • cukier kryształ 1 łyżka • woda ½ litra
Obieramy ziemniaki, kroimy na małe kostki i dodajemy je do ugotowanej fasoli. Solimy, cukrzymy, dolewamy wody i gotujemy do miękkości ziemniaków.
3.
słodka śmietana do gotowania 500 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 30 gramów • ocet 2 łyżki • sól • mleko półtłuste 1,5%
Na koniec dolewamy śmietanę w której wymieszaliśmy mąkę. Podgotowujemy, odstawiamy z ognia i po łyżce dodajemy octu według smaku. Według potrzeby dosalamy a gdy zupa jest zbyt gęsta dolewamy trochę przegotowanego mleka.
Smacznego!