swiatwemnie.pl

Granadir

Pyszny i prosty granadir, lub inaczej makaron z ziemniakami. Danie można też przygotować z wcześniej ugotowanych ziemniaków i makaronu, które nam zostały z innego obiadu albo możemy sobie ugotować świeże.

 

Ilość porcji: 8

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Cebula300gramów
Makaron400gramów
Mielona czerwona papryka2łyżeczki
Olej słonecznikowy4łyżki
Sólg
Sól1łyżeczka
Wodal
Ziemniaki1200gramów

1. Przygotowanie ziemniaków

ziemniaki 1200 g  sól  woda

Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. Wodę zlewamy.

Przygotowanie ziemniaków

2. Przygotowanie makaronu

makaron 400 g  sól  woda

Makaron - kolanka, świderki, łazanki itp. gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy.

3. Przygotowanie cebuli

cebula 300 g  sól 1 łyżeczka  mielona czerwona papryka 2 łyżeczki  olej słonecznikowy 4 łyżki

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i szklimy na oleju. Następnie odstawiamy z ognia, solimy i posypujemy papryką. Ziemniaki mieszamy z makaronem, dodajemy cebulę z papryką. Całość dobrze mieszamy uważając, by ziemniaki się nie rozpadły.

Przygotowanie cebuli

4. Podajemy 1.

Gotowy granadir możemy podawać na ciepło z marynowanymi warzywami.

5. Zapiekamy

Granadir wkładamy do głębszej brytfanny i w piekarniku na średnim stopniu pieczemy przez około 30 minut.

Zapiekamy

6. Podajemy 2.

Granadir podajemy z ogórkami konserwowymi.

Podajemy 2.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się