swiatwemnie.pl

ActiFry Łososiowe kotleciki z pieczonymi ziemniakami

     

Przepis na wyborne ziemniaczano-łososiowe kotleciki z minimalną ilością użytego oleju i pikantnym dipem.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

 

 

1. Przyrządzanie pikantnego dipu

ogórek sałatkowy 50 gramów  ogórek konserwowy 1 sztuka  cebula 100 gramów  kapary 1 łyżka

Do miski trzemy ogórek sałatkowy, dodajemy na drobno pokrojony ogórek konserwowy, kapary i na drobno pokrojoną cebulę. Mieszamy wszystko i wylewamy nadmiar wody.

Przyrządzanie pikantnego dipu

2. Zalewamy jogurtem

biały jogurt 200 mililitrów  pieprz biały mielony 1 łyżeczka  sól  sok z cytryny 1 łyżka

Składniki na dip zalewamy jogurtem, doprawiamy białym pieprzem , solą oraz sokiem z cytryny.

Zalewamy jogurtem

3. Pieczenie ziemniaków

ziemniaki 500 gramów  oliwa 1 łyżka  sól

Do ActiFry garnka wkładamy pokrojone ziemniaki, polewamy łyżeczką oleju i lekko dosalamy. Garnek ustawiamy na 40 minutowy czas gotowania. Wciśnięciem przycisku START rozpocznie się pieczenie ziemniaków.

Pieczenie ziemniaków

4. Gotowanie ziemniaków

ziemniaki 400 gramów

Zaraz potem, co daliśmy piec ziemniaki, przyrządzamy gotowane ziemniaki. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie lub na parze do miękkości.

Gotowanie ziemniaków

5. Przyrządzanie kotlecików

filet z łososia 250 gramów  jajka kurze 2 sztuki  bułka tarta 50 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 50 gramów  pieprz biały mielony  mielona gałka muszkatołowa  skórka z cytryny

Gotowane ziemniaki ubijamy widelcem, dodajemy na kostki pokrojone filety z łososia, jajka, bułkę tartą i mąkę. Doprawiamy białym pieprzem, szczyptą mielonej gałki muszkatołowej i szczyptą skórki z cytryny. Jeżeli ciasto wydaje się nam zbyt rzadkie, zagęszczamy je bułką tartą.

Przyrządzanie kotlecików

6. Pieczenie kotlecików

oliwa 1 łyżka

Z ciasta formujemy mokrymi rękami kotleciki, które układamy na patelnię ActiFry. Polewamy łyżeczką oleju. ActiFry zatrzymujemy, wybieramy program 2 w 1 a następnie program RYBA. Kotleciki pieczemy, obracając je w połowie czasu pieczenia. Kotleciki podajemy z pieczonymi ziemniakami oraz dipem.

Pieczenie kotlecików

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się