PRZEPISY

ActiFry Łososiowe kotleciki z pieczonymi ziemniakami

ActiFry Łososiowe kotleciki z pieczonymi ziemniakami

Przepis na wyborne ziemniaczano-łososiowe kotleciki z minimalną ilością użytego oleju i pikantnym dipem.

przepis,fotoprzepis,biały jogurt,ziemniaki,ziemniaki,filet z łososia,Ryby,Przepisy dla ActiFry 2 w 1

Ryby

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

biały jogurt200mililitrów
bułka tarta50gramów
cebula100gramów
filet z łososia250gramów
jajka kurze2sztuki
kapary1łyżka
mielona gałka muszkatołowa-
mąka chlebowa pszenna T75050gramów
ogórek konserwowy1sztuka
ogórek sałatkowy50gramów
oliwa2łyżki
pieprz biały mielony1łyżeczka
pieprz biały mielony-
skórka z cytryny-
sok z cytryny1łyżka
sól0
ziemniaki900gramów

 

Przepis

1. Przyrządzanie pikantnego dipu

ogórek sałatkowy 50 gramów  ogórek konserwowy 1 sztuka  cebula 100 gramów  kapary 1 łyżka

Do miski trzemy ogórek sałatkowy, dodajemy na drobno pokrojony ogórek konserwowy, kapary i na drobno pokrojoną cebulę. Mieszamy wszystko i wylewamy nadmiar wody.

2. Zalewamy jogurtem

biały jogurt 200 mililitrów  pieprz biały mielony 1 łyżeczka  sól  sok z cytryny 1 łyżka

Składniki na dip zalewamy jogurtem, doprawiamy białym pieprzem , solą oraz sokiem z cytryny.

3. Pieczenie ziemniaków

ziemniaki 500 gramów  oliwa 1 łyżka  sól

Do ActiFry garnka wkładamy pokrojone ziemniaki, polewamy łyżeczką oleju i lekko dosalamy. Garnek ustawiamy na 40 minutowy czas gotowania. Wciśnięciem przycisku START rozpocznie się pieczenie ziemniaków.

4. Gotowanie ziemniaków

ziemniaki 400 gramów

Zaraz potem, co daliśmy piec ziemniaki, przyrządzamy gotowane ziemniaki. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie lub na parze do miękkości.

5. Przyrządzanie kotlecików

filet z łososia 250 gramów  jajka kurze 2 sztuki  bułka tarta 50 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 50 gramów  pieprz biały mielony  mielona gałka muszkatołowa  skórka z cytryny

Gotowane ziemniaki ubijamy widelcem, dodajemy na kostki pokrojone filety z łososia, jajka, bułkę tartą i mąkę. Doprawiamy białym pieprzem, szczyptą mielonej gałki muszkatołowej i szczyptą skórki z cytryny. Jeżeli ciasto wydaje się nam zbyt rzadkie, zagęszczamy je bułką tartą.

6. Pieczenie kotlecików

oliwa 1 łyżka

Z ciasta formujemy mokrymi rękami kotleciki, które układamy na patelnię ActiFry. Polewamy łyżeczką oleju. ActiFry zatrzymujemy, wybieramy program 2 w 1 a następnie program RYBA. Kotleciki pieczemy, obracając je w połowie czasu pieczenia. Kotleciki podajemy z pieczonymi ziemniakami oraz dipem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie