Pieczone pączki
Pączki pieczone w piekarniku są doskonałym wyborem dla każdego kto pączki kocha, ale chce zachować szczupłą sylwetkę. Polecamy przepis na mniejsze nadziewane pączki, które są słodkie, puszyste, z zewnątrz delikatnie chrupiące i bez oleju. Ale oczywiście nie możemy ich zjeść od razu z dziesięć :)
przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,mąka chlebowa pszenna T750,świeże drożdże,rum,Słodkie dania,Ostatki
Słodkie dania
Składniki
Składniki
cukier puder | 40 | gramów | |
dżem borówkowy | - | ||
masło | 90 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 250 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 500 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
rum | 50 | mililitrów | |
sól | 1 | szczypta | |
świeże drożdże | 42 | gramów | |
żółtko jajka | 1 | sztuka |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów • cukier puder 40 gramów
Mąkę i cukier przesiewamy do miski.
2.
świeże drożdże 42 gramów • masło 60 gramów • żółtko jajka 1 sztuka
Drożdże, masło i żółtko zostawiamy by się ogrzały na temperaturę pokojową.
3.
sól 1 szczypta • mleko tłuste 3,5% 250 mililitrów
Dodajemy do ciasta razem ze szczyptą soli i letnim mlekiem.
4.
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy przykryte, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
6.
Przekrawamy na połowę i stopniowo wyrabiamy.
7.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm.
8.
Z ciasta wykrawamy kółeczka (średnica 7 cm) i układamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
9.
Na środek dolnego kółeczka kładziemy łyżeczkę dżemu, brzegi smarujemy wodą, na wierzch kładziemy drugie kółeczko a brzegi delikatnie dociskamy. Zostawiamy na blasze na 15-20 minut do podrośnięcia.
10.
Pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 170°C 12 minut, bez termoobiegu lub w piekarniku gazowym 15-20 minut w temperaturze 180°C, dopóki z wyglądu nie będą ładnie upieczone.
11.
masło 30 gramów • rum 50 mililitrów
Roztapiamy masło i mieszamy z rumem. Gorące pączki od razu po wyciągnięciu z piekarnika smarujemy. Posypujemy przesianym cukrem pudrem.
Smacznego!