swiatwemnie.pl

Pieczone pączki

    

Pączki pieczone w piekarniku są doskonałym wyborem dla każdego kto pączki kocha, ale chce zachować szczupłą sylwetkę. Polecamy przepis na mniejsze nadziewane pączki, które są słodkie, puszyste, z zewnątrz delikatnie chrupiące i bez oleju. Ale oczywiście nie możemy ich zjeść od razu z dziesięć :)

Pichcił

Ilość porcji

18

Czas przygotowania

1 h. 10 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:    

 

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów  cukier puder 40 gramów

Mąkę i cukier przesiewamy do miski.

2. 

świeże drożdże 42 gramów  masło 60 gramów  żółtko jajka 1 sztuka

Drożdże, masło i żółtko zostawiamy by się ogrzały na temperaturę pokojową.

3. 

sól 1 szczypta  mleko tłuste 3,5% 250 mililitrów

Dodajemy do ciasta razem ze szczyptą soli i letnim mlekiem.

4. 

Wyrabiamy ciasto i odstawiamy przykryte, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

5. 

mąka chlebowa pszenna T750

Wyrośnięte ciasto wyciągamy na stolnicę posypaną mąką.

6. 

Przekrawamy na połowę i stopniowo wyrabiamy.

7. 

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm.

8. 

dżem borówkowy

Z ciasta wykrawamy kółeczka (średnica 7 cm) i układamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

9. 

Na środek dolnego kółeczka kładziemy łyżeczkę dżemu, brzegi smarujemy wodą, na wierzch kładziemy drugie kółeczko a brzegi delikatnie dociskamy. Zostawiamy na blasze na 15-20 minut do podrośnięcia.

10. 

Pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 170°C 12 minut, bez termoobiegu lub w piekarniku gazowym 15-20 minut w temperaturze 180°C, dopóki z wyglądu nie będą ładnie upieczone.

11. 

masło 30 gramów  rum 50 mililitrów

Roztapiamy masło i mieszamy z rumem. Gorące pączki od razu po wyciągnięciu z piekarnika smarujemy. Posypujemy przesianym cukrem pudrem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się