Czekoladowo makowy tort

Słodki mały tort, z którego każdemu wystarczy kawałek. Jeśli będzie wam jednak mało, wystarczy podwoić składniki i użyć do pieczenia większą tortową formę.
przepis,fotoprzepis,mak mielony,czekolada,biała czekolada,Torty
Torty
Kategorie
Torty ›Składniki
Składniki
biała czekolada | 100 539 | gramów kcal | |
białko jajka | 3 51 | sztuki kcal | |
cynamon mielony | ½ 7 | łyżeczki kcal | |
czekolada | 100 513 | gramów kcal | |
dżem truskawkowy | 2 74 | łyżki kcal | |
mak mielony | 50 271 | gramów kcal | |
masło | 0 ?? | kcal | |
masło | 100 734 | gramów kcal | |
miód | 60 197 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 50 174 | gramów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 0 ?? | kcal | |
pistacje | 15 84 | gramów kcal | |
rum | 2 72 | łyżki kcal | |
sól | 1 0 | szczypta kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 20 63 | mililitrów kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 3 140 | łyżki kcal | |
żółtko jajka | 3 171 | sztuki kcal |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 50 gramów • mak mielony 50 gramów • czekolada 100 gramów • śmietana do ubijania (30-33%) 3 łyżki
Mąkę mieszamy z makiem. Czekoladę roztapiamy ze śmietaną w parnej kąpieli i odstawiamy do ostudzenia.




6.
...i ponownie ubijamy.

7.
Wsypujemy i dobrze mieszamy mąkę z makiem. Na koniec delikatnie dodajemy pianę z białek.

8.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Ciasto wkładamy do małej tortowej formy wysmarowanej masłem i posypaną mąką. Formę rzucamy o stół i na stole potrząsamy, aby ciasto równomiernie się rozłożyło. Pieczemy w 160°C około 30 minut. Tort jest upieczony wtedy, jeśli wbijemy do niego wykałaczkę a ta będzie sucha po wyciągnięciu.


10.
...rozsmarowujemy i odstawiamy tort do całkowitego ostudzenia.


12.
biała czekolada 100 gramów • śmietana do ubijania (30-33%) 20 mililitrów
W parnej kąpieli roztapiamy czekoladę w śmietanie.

13.
Polewę nanosimy na brzeg tortu,...

14.
...potem ją na cały tort wylewamy i według potrzeby delikatnie rozsmarowujemy.

15.
Posypujemy pistacjami i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.

16.
Kroimy na porcje...

17.
...i możemy oferować.

Smacznego!