swiatwemnie.pl

Czekoladowo makowy tort

    

Słodki mały tort, z którego każdemu wystarczy kawałek. Jeśli będzie wam jednak mało, wystarczy podwoić składniki i użyć do pieczenia większą tortową formę.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 50 gramów  mak mielony 50 gramów  czekolada 100 gramów  śmietana do ubijania (30-33%) 3 łyżki

Mąkę mieszamy z makiem. Czekoladę roztapiamy ze śmietaną w parnej kąpieli i odstawiamy do ostudzenia.

2. 

białko jajka 3 sztuki  sól 1 szczypta

Z białek ubijamy gęstą pianę.

3. 

miód 60 gramów  masło 100 gramów

W misce ubijamy miód i masło.

4. 

żółtko jajka 3 sztuki

Dodajemy żółtka i ubijamy do piany.

5. 

rum 2 łyżki  cynamon mielony ½ łyżeczki

Do żółtkowej masy dodajemy rum, cynamon, czekoladę...

6. 

...i ponownie ubijamy.

7. 

Wsypujemy i dobrze mieszamy mąkę z makiem. Na koniec delikatnie dodajemy pianę z białek.

8. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto wkładamy do małej tortowej formy wysmarowanej masłem i posypaną mąką. Formę rzucamy o stół i na stole potrząsamy, aby ciasto równomiernie się rozłożyło. Pieczemy w 160°C około 30 minut. Tort jest upieczony wtedy, jeśli wbijemy do niego wykałaczkę a ta będzie sucha po wyciągnięciu.

9. 

dżem truskawkowy 2 łyżki

Na średnio ostudzony tort dajemy dżem,...

10. 

...rozsmarowujemy i odstawiamy tort do całkowitego ostudzenia.

11. 

pistacje 15 gramów

Pistacje siekamy.

12. 

biała czekolada 100 gramów  śmietana do ubijania (30-33%) 20 mililitrów

W parnej kąpieli roztapiamy czekoladę w śmietanie.

13. 

Polewę nanosimy na brzeg tortu,...

14. 

...potem ją na cały tort wylewamy i według potrzeby delikatnie rozsmarowujemy.

15. 

Posypujemy pistacjami i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.

16. 

Kroimy na porcje...

17. 

...i możemy oferować.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się