PRZEPISY

Czekoladowo makowy tort

Czekoladowo makowy tort

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Słodki mały tort, z którego każdemu wystarczy kawałek. Jeśli będzie wam jednak mało, wystarczy podwoić składniki i użyć do pieczenia większą tortową formę.

przepis,fotoprzepis,mak mielony,czekolada,biała czekolada,Torty

Torty

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Torty  

Składniki

Składniki

biała czekolada

100

539

gramów

kcal

białko jajka

3

51

sztuki

kcal

cynamon mielony

½

7

łyżeczki

kcal

czekolada

100

513

gramów

kcal

dżem truskawkowy

2

74

łyżki

kcal

mak mielony

50

271

gramów

kcal

masło

0

??

kcal

masło

100

734

gramów

kcal

miód

60

197

gramów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

50

174

gramów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

0

??

kcal

pistacje

15

84

gramów

kcal

rum

2

72

łyżki

kcal

sól

1

0

szczypta

kcal

śmietana do ubijania (30-33%)

20

63

mililitrów

kcal

śmietana do ubijania (30-33%)

3

140

łyżki

kcal

żółtko jajka

3

171

sztuki

kcal

 

Przepis

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 50 gramów  mak mielony 50 gramów  czekolada 100 gramów  śmietana do ubijania (30-33%) 3 łyżki

Mąkę mieszamy z makiem. Czekoladę roztapiamy ze śmietaną w parnej kąpieli i odstawiamy do ostudzenia.

Mąkę mieszamy z makiem. Czekoladę roztapiamy ze...

2. 

białko jajka 3 sztuki  sól 1 szczypta

Z białek ubijamy gęstą pianę.

Z białek ubijamy gęstą pianę....

3. 

miód 60 gramów  masło 100 gramów

W misce ubijamy miód i masło.

W misce ubijamy miód i masło....

4. 

żółtko jajka 3 sztuki

Dodajemy żółtka i ubijamy do piany.

Dodajemy żółtka i ubijamy do piany....

5. 

rum 2 łyżki  cynamon mielony ½ łyżeczki

Do żółtkowej masy dodajemy rum, cynamon, czekoladę...

Do żółtkowej masy dodajemy rum, cynamon,...

6. 

...i ponownie ubijamy.

...i ponownie ubijamy....

7. 

Wsypujemy i dobrze mieszamy mąkę z makiem. Na koniec delikatnie dodajemy pianę z białek.

Wsypujemy i dobrze mieszamy mąkę z makiem. Na...

8. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto wkładamy do małej tortowej formy wysmarowanej masłem i posypaną mąką. Formę rzucamy o stół i na stole potrząsamy, aby ciasto równomiernie się rozłożyło. Pieczemy w 160°C około 30 minut. Tort jest upieczony wtedy, jeśli wbijemy do niego wykałaczkę a ta będzie sucha po wyciągnięciu.

Ciasto wkładamy do małej tortowej formy...

9. 

dżem truskawkowy 2 łyżki

Na średnio ostudzony tort dajemy dżem,...

Na średnio ostudzony tort dajemy dżem,......

10. 

...rozsmarowujemy i odstawiamy tort do całkowitego ostudzenia.

...rozsmarowujemy i odstawiamy tort do...

11. 

pistacje 15 gramów

Pistacje siekamy.

Pistacje siekamy....

12. 

biała czekolada 100 gramów  śmietana do ubijania (30-33%) 20 mililitrów

W parnej kąpieli roztapiamy czekoladę w śmietanie.

W parnej kąpieli roztapiamy czekoladę w...

13. 

Polewę nanosimy na brzeg tortu,...

Polewę nanosimy na brzeg tortu,......

14. 

...potem ją na cały tort wylewamy i według potrzeby delikatnie rozsmarowujemy.

...potem ją na cały tort wylewamy i według...

15. 

Posypujemy pistacjami i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.

Posypujemy pistacjami i odstawiamy w chłodne...

16. 

Kroimy na porcje...

Kroimy na porcje......

17. 

...i możemy oferować.

...i możemy oferować....

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się