Czekoladowo makowy tort
Słodki mały tort, z którego każdemu wystarczy kawałek. Jeśli będzie wam jednak mało, wystarczy podwoić składniki i użyć do pieczenia większą tortową formę.
przepis,fotoprzepis,mak mielony,czekolada,biała czekolada,Torty
Torty
Kategorie
Torty ›
Składniki
Składniki
biała czekolada | 100 | gramów | |
białko jajka | 3 | sztuki | |
cynamon mielony | ½ | łyżeczki | |
czekolada | 100 | gramów | |
dżem truskawkowy | 2 | łyżki | |
mak mielony | 50 | gramów | |
masło | - | ||
masło | 100 | gramów | |
miód | 60 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 50 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
pistacje | 15 | gramów | |
rum | 2 | łyżki | |
sól | 1 | szczypta | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 20 | mililitrów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 3 | łyżki | |
żółtko jajka | 3 | sztuki |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 50 gramów • mak mielony 50 gramów • czekolada 100 gramów • śmietana do ubijania (30-33%) 3 łyżki
Mąkę mieszamy z makiem. Czekoladę roztapiamy ze śmietaną w parnej kąpieli i odstawiamy do ostudzenia.
6.
...i ponownie ubijamy.
7.
Wsypujemy i dobrze mieszamy mąkę z makiem. Na koniec delikatnie dodajemy pianę z białek.
8.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Ciasto wkładamy do małej tortowej formy wysmarowanej masłem i posypaną mąką. Formę rzucamy o stół i na stole potrząsamy, aby ciasto równomiernie się rozłożyło. Pieczemy w 160°C około 30 minut. Tort jest upieczony wtedy, jeśli wbijemy do niego wykałaczkę a ta będzie sucha po wyciągnięciu.
10.
...rozsmarowujemy i odstawiamy tort do całkowitego ostudzenia.
12.
biała czekolada 100 gramów • śmietana do ubijania (30-33%) 20 mililitrów
W parnej kąpieli roztapiamy czekoladę w śmietanie.
13.
Polewę nanosimy na brzeg tortu,...
14.
...potem ją na cały tort wylewamy i według potrzeby delikatnie rozsmarowujemy.
15.
Posypujemy pistacjami i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.
16.
Kroimy na porcje...
17.
...i możemy oferować.
Smacznego!