swiatwemnie.pl

Sałatka z białej kapusty

     

Ulubiona sałatka z białą kapustą i majonezem. Jest to bardzo dobry przepis na jedną z jej wersji. Podajemy jako surówkę do potraw z mięsem. Docenią ją wszyscy uczestnicy imprezy, kiedy dołączymy ją do zimnych bufetów.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

Trudność

stredná

 

Kategorie:   

 

 
 
Cebula50gramów
Cukier kryształ1.5łyżeczki
Czarny pieprz mielony¼łyżeczki
Kapusta biała650gramów
Majonez lekki300mililitrów
Marchew150gramów
Ocet balsamiczny2łyżeczki
Seler200gramów
Sól1łyżeczka

1. 

kapusta biała 650 g

Kapustę kroimy na drobno.

2. 

sól 1 łyżeczka

Wkładamy do miski, posypujemy solą i zostawiamy na pół godziny odpocząć.

3. 

cebula 50 g

Cebulę obieramy i kroimy na drobno.

4. 

seler 200 g

Seler obieramy, myjemy, trzemy na drobno i dodajemy do cebuli.

5. 

marchew 150 g

Marchewkę obieramy, myjemy i na grubo trzemy. Dodajemy do selera i cebuli.

6. 

czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  cukier kryształ 1.5 łyżeczki  ocet balsamiczny 2 łyżeczki

Z kapusty jak najmocniej wyciskamy wodę,którą puściła i mieszamy ją z resztą warzyw. Dodajemy pieprz, cukier i ocet balsamiczny. Dobrze mieszamy.

7. 

majonez lekki 300 ml

Na koniec dodajemy do sałatki majonez. Sałatkę wstawiamy do lodówki i zostawiamy ją tam do następnego dnia.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się