Smażony patison
Sprawdzony przepis na kawałki patisona panierowane w potrójne panierce i smażonej na oleju. Dobrym dodatkiem są gotowane ziemniaki. Patison jest bardzo smaczny z sosem tatarskim.
przepis,fotoprzepis,patison,Dania wegetariańskie,Sezonowe przepisy,Bezlaktozowe
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
bułka tarta | 150 | gramów | |
jajka kurze | 2 | ||
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 | gramów | |
olej do smażenia | 100 | mililitrów | |
patison | - | ||
sól | - |
Przepis
2.
sól • mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów • jajka kurze 2 KS
Ilość kawałków które się nam zmieszczą na patelni solimy, panierujemy w mące, roztrzepanym jajku...
4.
olej do smażenia 100 mililitrów
Od razu kładziemy na gorący olej i z obydwóch stron smażymy. Kolejne patisony panierujemy po usmażeniu pierwszych. Nie przygotowujemy ich do przodu. Po osoleniu i panierowaniu puściły by wodę a bułka tarta by zwilgotniała.
Smacznego!