PRZEPISY

Kapuściane placki

Kapuściane placki

Doskonały przepis na ziemniaczane placki z kiszoną kapustą.

przepis,fotoprzepis,ziemniaki,kiszona kapusta,czosnek,Dania wegetariańskie

Dania wegetariańskie

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

bułka tarta80gramów
czosnek6ząbków
kiszona kapusta800gramów
majeranek2łyżeczki
mleko półtłuste 1,5%150mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750100gramów
olej do frytek-
sól1łyżeczka
ziemniaki1.7kilograma

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

ziemniaki 1.7 kilograma  kiszona kapusta 800 gramów

Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy. Dodajemy pokrojoną kiszoną kapustę.

2. 

mleko półtłuste 1,5% 150 mililitrów  czosnek 6 ząbków  sól 1 łyżeczka  majeranek 2 łyżeczki  mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów  bułka tarta 80 gramów

Dodajemy jajka, mleko, przeciśnięty czosnek, sól, majeranek, mąkę i bułkę tartą według potrzeby (jeśli masa na placki będzie zbyt rzadka). Wszystko razem mieszamy, jeśli użyliśmy bułki tartej, ciasto na chwilę odstawiamy.

3. Smażymy

olej do frytek

Na patelni rozgrzewamy olej (możemy użyć też wieprzowy smalec), ciasto po łyżce kładziemy na oleju i formujemy na placki, które z obydwóch stron smażymy. Na jeden placek użyjemy około trzy łyżki stołowe masy.

4. 

Podajemy jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsnego/warzywnego saute.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się