swiatwemnie.pl

Kapuściane placki

     

Doskonały przepis na ziemniaczane placki z kiszoną kapustą.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

Bułka tarta80gramów
Czosnek6ząbków
Kiszona kapusta800gramów
Majeranek2łyżeczki
Mleko półtłuste 1,5%150mililitrów
Mąka chlebowa pszenna t750100gramów
Olej do frytek
Sól1łyżeczka
Ziemniaki1.7kilograma

1. Przygotowanie ciasta

ziemniaki 1.7 kg  kiszona kapusta 800 g

Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy. Dodajemy pokrojoną kiszoną kapustę.

Przygotowanie ciasta

2. 

mleko półtłuste 1,5% 150 ml  czosnek 6 ząbków  sól 1 łyżeczka  majeranek 2 łyżeczki  mąka chlebowa pszenna T750 100 g  bułka tarta 80 g

Dodajemy jajka, mleko, przeciśnięty czosnek, sól, majeranek, mąkę i bułkę tartą według potrzeby (jeśli masa na placki będzie zbyt rzadka). Wszystko razem mieszamy, jeśli użyliśmy bułki tartej, ciasto na chwilę odstawiamy.

3. Smażymy

olej do frytek

Na patelni rozgrzewamy olej (możemy użyć też wieprzowy smalec), ciasto po łyżce kładziemy na oleju i formujemy na placki, które z obydwóch stron smażymy. Na jeden placek użyjemy około trzy łyżki stołowe masy.

Smażymy

4. 

Podajemy jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsnego/warzywnego saute.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się