swiatwemnie.pl

Czekoladowy ryż

     

Smaczna przekąska.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

ryż 250 g  woda ½ litra  cukier waniliowy 10 g

Ryż przemywamy pod bieżącą wodą i gotujemy w gorącej wodzie z cukrem waniliowym.

2. 

cukier trzcinowy 60 g

Gdy się ryż częściowo rozgotuje wsypujemy cukier...

3. 

mleko półtłuste 1,5% ½ litra

...i wlewamy mleko.

4. 

Ciągle mieszając gotujemy, dopóki ryż nie będzie całkowicie miękki i wytworzy się gęsta kasza.

5. 

mleko półtłuste 1,5% ½ litra  budyń czekoladowy - proszek 40 g

W mleku mieszamy budyń i wlewamy go do ryżu. Gotujemy do zgęstnienia.

6. 

czekolada 85% 50 g

Na koniec dodajemy czekoladę z wysoką zawartością kakaa.

7. 

biała czekolada

Czekoladowy ryż rozdzielamy do misek, ozdabiamy kawałkami białej czekolady i odstawiamy do ostudzenia.

8. 

Jedna porcja ma wagę 320 g i wartość energetyczną 350 kcal.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się