Czekoladowy ryż
Smaczna przekąska.
przepis,fotoprzepis,ryż,czekolada 85%,Śniadaniowe kasze,Bezglutenowe
Śniadaniowe kasze
Składniki
Składniki
biała czekolada | - | ||
budyń czekoladowy - proszek | 40 | gramów | |
cukier trzcinowy | 60 | gramów | |
cukier waniliowy | 10 | gramów | |
czekolada 85% | 50 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 1 | litr | |
ryż | 250 | gramów | |
woda | ½ | litra |
Przepis
1.
ryż 250 gramów • woda ½ litra • cukier waniliowy 10 gramów
Ryż przemywamy pod bieżącą wodą i gotujemy w gorącej wodzie z cukrem waniliowym.
4.
Ciągle mieszając gotujemy, dopóki ryż nie będzie całkowicie miękki i wytworzy się gęsta kasza.
5.
mleko półtłuste 1,5% ½ litra • budyń czekoladowy - proszek 40 gramów
W mleku mieszamy budyń i wlewamy go do ryżu. Gotujemy do zgęstnienia.
7.
Czekoladowy ryż rozdzielamy do misek, ozdabiamy kawałkami białej czekolady i odstawiamy do ostudzenia.
8.
Jedna porcja ma wagę 320 g i wartość energetyczną 350 kcal.
Smacznego!