swiatwemnie.pl

Sałatka z pora z jabłkami

     

Smaczna i zdrowa sałatka do mięsnych potraw, lub jako samodzielna potrawa na dietetyczną kolację.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

Cytryna1sztuka
Jabłka450gramów
Jajka kurze2sztuki
Kwaśna śmietana (10% tłuszczu)300gramów
Por200gramów
Ser półtwardy wędzony120gramów
Sok z cytryny
Sól½łyżeczki
Woda200mililitrów

1. 

woda 200 ml  cytryna 1 sztuka  jabłka 450 g  jajka kurze 2 sztuki

Jajka gotujemy na twardo, ostudzamy i obieramy. Jabłka obieramy, usuwamy pestki, kroimy na kostki i zanurzamy do wody z sokiem z jednej cytryny.

2. 

ser półtwardy wędzony 120 g

Ser kroimy na cienkie paseczki.

3. 

por 200 g

Por czyścimy, myjemy, kroimy na cienkie kółeczka i rozbieramy.

4. 

Do miski wkładamy por, dodajemy pokrojone na kostki jajka,...

5. 

....odcedzone jabłka,...

6. 

...oraz ser a następnie mieszamy.

7. 

sól ½ łyżeczki  kwaśna śmietana (10% tłuszczu) 300 g

Śmietanę mieszamy z solą i polewamy nią sałatkę.

8. 

sok z cytryny

Mieszamy wszystko ewentualnie doprawiając sokiem z cytryny. Odstawiamy na przynajmniej 12 godzin.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się