swiatwemnie.pl

Placuszki z cukinii

     

Słodkie warzywne placuszki. Smak cukinii delikatnie zniknie i dlatego też zasmakuje dzieciom, które zdrowej cukinii jednak jeść nie chcą. Podajemy pocukrowane lub posmarowane dżemem.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

1. Przygotowanie cukinii

cukinia 600 g

Cukinię obieramy i na grubo trzemy.

Przygotowanie cukinii

2. Przygotowanie ciasta

mleko półtłuste 1,5% 200 ml  jajka kurze 2 sztuki  cukier waniliowy 10 g  płatki owsiane 100 g  mąka chlebowa pszenna T750 50 g

Do startej cukinii dodajemy mleko, jajka, cukier waniliowy, płatki owsiane i mąkę. Ciasto dobrze mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Mieszamy i jeśli jest ciasto zbyt rzadkie (zależy od zawartości wody w cukinii) możemy dodać jeszcze troszkę mąki.

Przygotowanie ciasta

3. 

olej słonecznikowy

W patelni rozgrzewamy olej i łyżką kładziemy na nim kupki ciasta. Kształtujemy z nich placuszki, które smażymy z obydwóch stron.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się