Truskawkowa rolada
przepis,fotoprzepis,jajka kurze,truskawki,truskawki,Rolady,Sezonowe przepisy
Rolady
Składniki
Składniki
truskawkowy budyń w proszku | 1 | łyżka | |
cukier puder | 100 | gramów | |
cukier puder | 3 | łyżki | |
jajka kurze | 4 | sztuki | |
mleko półtłuste 1,5% | 70 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 60 | gramów | |
skrobia kukurydziana | 15 | gramów | |
truskawki | 550 | gramów | |
Żelatyna | 50 | gramów |
Przepis

2.
mąka luksusowa pszenna T550 60 gramów • skrobia kukurydziana 15 gramów
Dodajemy mąkę i skrobię. Trzepaczką wyrabiamy ciasto, które wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

3.
Pieczemy 15 minut na 180°C.


5.
cukier puder 3 łyżki
W garnku mieszamy truskawki z cukrem, na chwilę odstawiamy. Następnie doprowadzamy do wrzenia i często mieszając truskawki rozgotowujemy.

6.
truskawkowy budyń w proszku 1 łyżka • mleko półtłuste 1,5% 70 mililitrów
W mleku mieszamy budyń w proszku, dodajemy go do rozgotowanych truskawek. Mieszamy.

7.
Żelatyna 50 gramów • truskawki 150 gramów
W mniejszej misce przygotowujemy żelatynę według przepisu na opakowaniu. Razem z kawałkami truskawek dodajemy ją do ciepłych rozgotowanych truskawek. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

8.
Upieczony spód smarujemy nadzieniem, zawijamy i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny do stężenia.

Smacznego!