PRZEPISY

Bryndzowe pieczywo z cebulą

Bryndzowe pieczywo z cebulą

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Ulubione słone pieczywo z bryndzy i cebuli.

przepis,fotoprzepis,bryndza,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),cebula,Słone ciasta,Kuchnia słowacka,Sezonowe przepisy

Słone ciasta

Kuchnia słowacka

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

bryndza

250

688

gramów

kcal

cebula

120

53

gramów

kcal

cukier kryształ

½

11

łyżeczki

kcal

jajka kurze

3

264

sztuki

kcal

kminek

0

??

kcal

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)

400

640

gramów

kcal

mleko tłuste 3,5%

350

225

mililitrów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

250

868

gramów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

0

??

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

250

890

gramów

kcal

sól

1.5

0

łyżeczki

kcal

świeże drożdże

20

21

gramów

kcal

 

Przepis

1. 

mleko tłuste 3,5% 350 mililitrów  cukier kryształ ½ łyżeczki  świeże drożdże 20 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów  sól ½ łyżeczki  jajka kurze 1 sztuka

W garnuszku wyrabiamy rozczyn z części odmierzonego ciepłego mleka, z cukru i drożdży. Do głębokiej miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy sól, jajka, wlewamy rozczyn i resztę mleka.

W garnuszku wyrabiamy rozczyn z części...

2. 

Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je w misce przykryte żeby wyrosło.

Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je w misce przykryte...

3. 

mąka chlebowa pszenna T750

Wyrośnięte ciasto rozdzielamy na dwie połowy na stolnicy posypanej mąką.

Wyrośnięte ciasto rozdzielamy na dwie połowy na...

4. 

Przygotowujemy sobie papier do pieczenia na wielkość blachy w której będziemy pieczywo piekli. Na papierze rozwałkowujemy jedną połowę ciasta. Drugą połowę ciasta odkładamy do lodówki.

Przygotowujemy sobie papier do pieczenia na...

5. 

bryndza 250 gramów  jajka kurze 2 sztuki  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 400 gramów  sól 1 łyżeczka

Bryndzę mieszamy w misce razem z jajkami, śmietaną i solą.

Bryndzę mieszamy w misce razem z jajkami,...

6. 

Rozwałkowane ciasto na papierze przekładamy na blachę i wylewamy na nie połowę przygotowanej bryndzy.

Rozwałkowane ciasto na papierze przekładamy na...

7. 

cebula 120 gramów

Cebulę obieramy i kroimy na cienkie krążki...

Cebulę obieramy i kroimy na cienkie krążki......

8. 

kminek

... i połowę z niej równomiernie rozkładamy na bryndzę. Całe pieczywo posypujemy kminkiem.

... i połowę z niej równomiernie rozkładamy na...

9. 

Pieczywo pieczemy w rozgrzanym piekarniku na złoty kolor.
Drugą połowę ciasta 10 minut przed skończeniem pieczenia wyciągamy z lodówki, wyrabiamy je i pieczemy jak pierwsze pieczywo.

Pieczywo pieczemy w rozgrzanym piekarniku na...

10. 

Po ostudzeniu kroimy i podajemy zniecierpliwionym głodomorom :)

Po ostudzeniu kroimy i podajemy zniecierpliwionym...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się