Bryndzowe pieczywo z cebulą
![Bryndzowe pieczywo z cebulą](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000925/img_pl_4x3/bryndzowe-pieczywo-z-cebula_00180.jpg)
Ulubione słone pieczywo z bryndzy i cebuli.
przepis,fotoprzepis,bryndza,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),cebula,Słone ciasta,Kuchnia słowacka,Sezonowe przepisy
Słone ciasta
Kuchnia słowacka
Składniki
Składniki
bryndza | 250 | gramów | |
cebula | 120 | gramów | |
cukier kryształ | ½ | łyżeczki | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
kminek | - | ||
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 400 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 350 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
mąka luksusowa pszenna T550 | 250 | gramów | |
sól | 1.5 | łyżeczki | |
świeże drożdże | 20 | gramów |
Przepis
1.
mleko tłuste 3,5% 350 mililitrów • cukier kryształ ½ łyżeczki • świeże drożdże 20 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów • sól ½ łyżeczki • jajka kurze 1 sztuka
W garnuszku wyrabiamy rozczyn z części odmierzonego ciepłego mleka, z cukru i drożdży. Do głębokiej miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy sól, jajka, wlewamy rozczyn i resztę mleka.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000925/small/IMG_3614w.jpg)
2.
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je w misce przykryte żeby wyrosło.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000925/small/IMG_3616w.jpg)
3.
Wyrośnięte ciasto rozdzielamy na dwie połowy na stolnicy posypanej mąką.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000925/small/IMG_3619w.jpg)
4.
Przygotowujemy sobie papier do pieczenia na wielkość blachy w której będziemy pieczywo piekli. Na papierze rozwałkowujemy jedną połowę ciasta. Drugą połowę ciasta odkładamy do lodówki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000925/small/IMG_3620w.jpg)
5.
bryndza 250 gramów • jajka kurze 2 sztuki • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 400 gramów • sól 1 łyżeczka
Bryndzę mieszamy w misce razem z jajkami, śmietaną i solą.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000925/small/IMG_3617w.jpg)
6.
Rozwałkowane ciasto na papierze przekładamy na blachę i wylewamy na nie połowę przygotowanej bryndzy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000925/small/IMG_3625w.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000925/small/IMG_3629w.jpg)
8.
... i połowę z niej równomiernie rozkładamy na bryndzę. Całe pieczywo posypujemy kminkiem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000925/small/IMG_3630w.jpg)
9.
Pieczywo pieczemy w rozgrzanym piekarniku na złoty kolor.
Drugą połowę ciasta 10 minut przed skończeniem pieczenia wyciągamy z lodówki, wyrabiamy je i pieczemy jak pierwsze pieczywo.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000925/small/IMG_3647w.jpg)
10.
Po ostudzeniu kroimy i podajemy zniecierpliwionym głodomorom :)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000925/small/IMG_3667w.jpg)
Smacznego!