PRZEPISY

Bryndzowe pieczywo z cebulą

Bryndzowe pieczywo z cebulą

Ulubione słone pieczywo z bryndzy i cebuli.

przepis,fotoprzepis,bryndza,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),cebula,Słone ciasta,Kuchnia słowacka,Sezonowe przepisy

Słone ciasta

Kuchnia słowacka

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

bryndza250gramów
cebula120gramów
cukier kryształ½łyżeczki
jajka kurze3sztuki
kminek-
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)400gramów
mleko tłuste 3,5%350mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750250gramów
mąka chlebowa pszenna T750-
mąka luksusowa pszenna T550250gramów
sól1.5łyżeczki
świeże drożdże20gramów

 

Przepis

1. 

mleko tłuste 3,5% 350 mililitrów  cukier kryształ ½ łyżeczki  świeże drożdże 20 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów  sól ½ łyżeczki  jajka kurze 1 sztuka

W garnuszku wyrabiamy rozczyn z części odmierzonego ciepłego mleka, z cukru i drożdży. Do głębokiej miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy sól, jajka, wlewamy rozczyn i resztę mleka.

2. 

Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je w misce przykryte żeby wyrosło.

3. 

mąka chlebowa pszenna T750

Wyrośnięte ciasto rozdzielamy na dwie połowy na stolnicy posypanej mąką.

4. 

Przygotowujemy sobie papier do pieczenia na wielkość blachy w której będziemy pieczywo piekli. Na papierze rozwałkowujemy jedną połowę ciasta. Drugą połowę ciasta odkładamy do lodówki.

5. 

bryndza 250 gramów  jajka kurze 2 sztuki  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 400 gramów  sól 1 łyżeczka

Bryndzę mieszamy w misce razem z jajkami, śmietaną i solą.

6. 

Rozwałkowane ciasto na papierze przekładamy na blachę i wylewamy na nie połowę przygotowanej bryndzy.

7. 

cebula 120 gramów

Cebulę obieramy i kroimy na cienkie krążki...

8. 

kminek

... i połowę z niej równomiernie rozkładamy na bryndzę. Całe pieczywo posypujemy kminkiem.

9. 

Pieczywo pieczemy w rozgrzanym piekarniku na złoty kolor.
Drugą połowę ciasta 10 minut przed skończeniem pieczenia wyciągamy z lodówki, wyrabiamy je i pieczemy jak pierwsze pieczywo.

10. 

Po ostudzeniu kroimy i podajemy zniecierpliwionym głodomorom :)

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie