Bryndzowe pieczywo z cebulą

Ulubione słone pieczywo z bryndzy i cebuli.
przepis,fotoprzepis,bryndza,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),cebula,Słone ciasta,Kuchnia słowacka,Sezonowe przepisy
Słone ciasta
Kuchnia słowacka
Składniki
Składniki
bryndza | 250 688 | gramów kcal | |
cebula | 120 53 | gramów kcal | |
cukier kryształ | ½ 11 | łyżeczki kcal | |
jajka kurze | 3 264 | sztuki kcal | |
kminek | 0 ?? | kcal | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 400 640 | gramów kcal | |
mleko tłuste 3,5% | 350 225 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 868 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 0 ?? | kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 250 890 | gramów kcal | |
sól | 1.5 0 | łyżeczki kcal | |
świeże drożdże | 20 21 | gramów kcal |
Przepis
1.
mleko tłuste 3,5% 350 mililitrów • cukier kryształ ½ łyżeczki • świeże drożdże 20 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów • sól ½ łyżeczki • jajka kurze 1 sztuka
W garnuszku wyrabiamy rozczyn z części odmierzonego ciepłego mleka, z cukru i drożdży. Do głębokiej miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy sól, jajka, wlewamy rozczyn i resztę mleka.

2.
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je w misce przykryte żeby wyrosło.

3.
Wyrośnięte ciasto rozdzielamy na dwie połowy na stolnicy posypanej mąką.

4.
Przygotowujemy sobie papier do pieczenia na wielkość blachy w której będziemy pieczywo piekli. Na papierze rozwałkowujemy jedną połowę ciasta. Drugą połowę ciasta odkładamy do lodówki.

5.
bryndza 250 gramów • jajka kurze 2 sztuki • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 400 gramów • sól 1 łyżeczka
Bryndzę mieszamy w misce razem z jajkami, śmietaną i solą.

6.
Rozwałkowane ciasto na papierze przekładamy na blachę i wylewamy na nie połowę przygotowanej bryndzy.


8.
... i połowę z niej równomiernie rozkładamy na bryndzę. Całe pieczywo posypujemy kminkiem.

9.
Pieczywo pieczemy w rozgrzanym piekarniku na złoty kolor.
Drugą połowę ciasta 10 minut przed skończeniem pieczenia wyciągamy z lodówki, wyrabiamy je i pieczemy jak pierwsze pieczywo.

10.
Po ostudzeniu kroimy i podajemy zniecierpliwionym głodomorom :)

Smacznego!