swiatwemnie.pl

Zupa z soczewicy i kapusty kiszonej

Gęsta farmerska zupa z soczewicy, kaszy, kapusty i wędzonego mięsa.

 

Ilość porcji: 8

Czas przygotowania: 2 h.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 
Czarny pieprz mielony½łyżeczki
Imbir mielony1łyżeczka
Kasza jęczmienna100gramów
Kiszona kapusta350gramów
Kminek½łyżeczki
Rosół z mięsa wędzonego½litra
Soczewica200gramów
Suszone grzyby30gramów
Sól½łyżeczki
Sól
Woda1.5litra
Wędzone mięso350gramów

1. Kasza

kasza jęczmienna 100 g

Kaszę przepłukujemy i gotujemy w wodzie przez 30 minut.

Kasza

2. Soczewica

soczewica 200 g  woda 1.5 litra  sól ½ łyżeczki

Soczewicę przebieramy i przez pół godziny moczymy ją w wodzie. Potem wodę wylewamy, dolewamy czystej, dodajemy sól i soczewicę gotujemy na półmiękko.

Soczewica

3. Grzyby

suszone grzyby 30 g

Grzyby moczymy w wodzie na czas gotowania soczewicy.

Grzyby

4. Kapusta i mięso

kiszona kapusta 350 g  wędzone mięso 350 g

Kapustę wyciskamy, jak jest zbyt długa kroimy ją na mniejsze kawałki. Mięso wędzone gotujemy podczas gotowania soczewicy i kroimy je na małe kawałki.

5. 

rosół z mięsa wędzonego ½ litra  sól  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  kminek ½ łyżeczki

Do półmiękkiej soczewicy dodajemy przygotowaną kapustę, odcedzone grzyby, dolewamy wywar z wędzonego mięsa, solimy, pieprzymy, dosypujemy kminku i wszystko razem gotujemy 15 minut.

6. 

imbir mielony 1 łyżeczka

Na koniec dodajemy pokrojone mięso, kaszę i mielony imbir.

7. 

Zupę od razu podajemy. Gdy długo stoi to gęstnieje, ponieważ kasza jeszcze wchłania wodę.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się