swiatwemnie.pl

Ciemna zupa fasolowa

     

Gęsta zupa fasolowa z warzywami. Wedle smaku można podawać z kwaśną śmietaną.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

 

Czarny pieprz mielony½łyżeczki
Czosnek2ząbki
Fasola duża pinto150gramów
Liść laurowy2sztuki
Marchew100gramów
Mielona czerwona papryka1łyżeczka
Mąka chlebowa pszenna t7501.5łyżki
Olej słonecznikowy3łyżki
Papryka60gramów
Por60gramów
Sól¾łyżeczki
Sól
Woda1150mililitrów
Ziemniaki250gramów

1. 

fasola duża pinto 150 g  liść laurowy 2 sztuki  sól ¾ łyżeczki  woda 750 ml

Fasolę moczymy w zimnej wodzie przez 24 godziny. Wodę wylewamy, wlewamy świeżą w podanej ilości, solimy, dodajemy liść laurowy a następnie gotujemy przez godzinę prawie do miękkości.

2. 

marchew 100 g  ziemniaki 250 g

Obieramy marchew oraz ziemniaki. Myjemy i kroimy.

3. 

Warzywa dodajemy do fasoli i dalej wszystko razem gotujemy przez około 20-30 minut, do miękkości.

4. 

papryka 60 g  por 60 g

Paprykę i por obieramy, myjemy i kroimy na drobno.

5. 

czosnek 2 ząbki  olej słonecznikowy 3 łyżki

Czosnek obieramy, trzemy i smażymy na oleju.

6. 

mąka chlebowa pszenna T750 1.5 łyżki  mielona czerwona papryka 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Dodajemy paprykę, por i smażymy na miękko. Dosypujemy mąkę, mieloną czerwoną paprykę oraz pieprz. Mieszamy...

7. 

woda 400 ml

...dolewamy wodę i zagotowujemy.

8. 

sól

Zawiesinę nie przecedzamy ale razem z warzywami ją wlewamy do zupy. Przygotujemy i wedle smaku dosalamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się