swiatwemnie.pl

Ciemna zupa fasolowa

    

Gęsta zupa fasolowa z warzywami. Wedle smaku można podawać z kwaśną śmietaną.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

 

czarny pieprz mielony½łyżeczki
czosnek2ząbki
fasola duża pinto150gramów
liść laurowy2sztuki
marchew100gramów
mielona czerwona papryka1łyżeczka
mąka chlebowa pszenna T7501.5łyżki
olej słonecznikowy3łyżki
papryka60gramów
por60gramów
sól¾łyżeczki
sól-
woda1150mililitrów
ziemniaki250gramów

1. 

fasola duża pinto 150 gramów  liść laurowy 2 sztuki  sól ¾ łyżeczki  woda 750 mililitrów

Fasolę moczymy w zimnej wodzie przez 24 godziny. Wodę wylewamy, wlewamy świeżą w podanej ilości, solimy, dodajemy liść laurowy a następnie gotujemy przez godzinę prawie do miękkości.

2. 

marchew 100 gramów  ziemniaki 250 gramów

Obieramy marchew oraz ziemniaki. Myjemy i kroimy.

3. 

Warzywa dodajemy do fasoli i dalej wszystko razem gotujemy przez około 20-30 minut, do miękkości.

4. 

papryka 60 gramów  por 60 gramów

Paprykę i por obieramy, myjemy i kroimy na drobno.

5. 

czosnek 2 ząbki  olej słonecznikowy 3 łyżki

Czosnek obieramy, trzemy i smażymy na oleju.

6. 

mąka chlebowa pszenna T750 1.5 łyżki  mielona czerwona papryka 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Dodajemy paprykę, por i smażymy na miękko. Dosypujemy mąkę, mieloną czerwoną paprykę oraz pieprz. Mieszamy...

7. 

woda 400 mililitrów

...dolewamy wodę i zagotowujemy.

8. 

sól

Zawiesinę nie przecedzamy ale razem z warzywami ją wlewamy do zupy. Przygotujemy i wedle smaku dosalamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się