Bożonarodzeniowa soczewica z kapustą i grzybami

Prosta bożonarodzeniowa zupa, która ma w sobie smak ulubionej kiszonej kapusty, soczewicy i świeżych grzyb.
przepis,fotoprzepis,kiszona kapusta,pieczarki,soczewica sterylizowana,Zupy z roślin strączkowych,Boże Narodzenie
Zupy z roślin strączkowych
Pichcił
Ilość porcji
4
Masa porcji
431 g
Energia porcji
132 kcal
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
niska
Składniki
Składniki
czosnek | 2 11 | ząbki kcal | |
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu | 170 119 | gramów kcal | |
kiszona kapusta | 150 30 | gramów kcal | |
mielona czerwona papryka | 1 16 | łyżeczka kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 30 105 | gramów kcal | |
pieczarki | 100 16 | gramów kcal | |
soczewica sterylizowana | 250 193 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
woda | 750 0 | mililitrów kcal | |
zalewa z kiszonej kapusty | 250 38 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
kiszona kapusta 150 gramów • zalewa z kiszonej kapusty 250 mililitrów • woda 750 mililitrów • mielona czerwona papryka 1 łyżeczka • sól 1 łyżeczka
Do garnka dajemy kapustę, wlewamy zalewę z kapusty i wodę, dodajemy paprykę, sól i doprowadzamy do wrzenia.

2.
pieczarki 100 gramów
Oczyszczamy, myjemy i na plasterki kroimy pieczarki. Dodajemy je do zupy i 20 minut gotujemy.


4.
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 170 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 30 gramów
W jogurcie mieszamy mąkę.

5.
czosnek 2 ząbki
Zawiesinę dodajemy do zupy razem z oczyszczonym i przeciśniętym czosnkiem i zagotowujemy.

Smacznego!