swiatwemnie.pl

Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą i pieczarkami

     

Placki pełne najlepszych smaków.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

cebula200gramów
czosnek5ząbków
jajka kurze2sztuki
kiszona kapusta350gramów
majeranek2łyżeczki
mielona czerwona papryka1łyżeczka
mąka chlebowa pszenna T7501łyżka
mąka z ciecierzycy75gramów
olej rzepakowy0
pieczarki350gramów
sól1.75łyżeczki
woda100mililitrów
ziemniaki1250gramów

1. 

cebula 50 gramów

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

2. 

kiszona kapusta 350 gramów  mielona czerwona papryka 1 łyżeczka  sól ¼ łyżeczki  woda 100 mililitrów

Dodajemy kapustę, paprykę i sól. Podlewamy wodą, mieszamy i 5 minut dusimy.

3. 

pieczarki 350 gramów

Pieczarki myjemy i kroimy na plasterki.

4. 

Pieczarki dodajemy do kapusty, mieszamy i dalej razem 15 minut dusimy.

5. 

mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka  czosnek 1 ząbek

Kapustę oprószamy mąką i mieszamy, czym ją zagęścimy. Na koniec dodajemy obrany i przeciśnięty czosnek.

6. 

ziemniaki 1250 gramów  cebula 150 gramów  jajka kurze 2 sztuki  sól 1.5 łyżeczki  majeranek 2 łyżeczki  czosnek 4 ząbki  mąka z ciecierzycy 75 gramów

Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy i na grubo trzemy. Wkładamy do miski, dodajemy jajka, sól, majeranek, obrany i przeciśnięty czosnek i troszkę mąki na zagęszczenie (może być i zwykła mąka). Dokładnie mieszamy.

7. 

olej rzepakowy

Z ciasta wytwarzamy placki i smażymy na gorącym oleju...

8. 

...z obydwóch stron. Usmażone placki kładziemy na papierowy kuchenny ręczniczek, by wsiąkł się zbyteczny olej.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się