PRZEPISY

Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą i pieczarkami

Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą i pieczarkami

Placki pełne najlepszych smaków.

przepis,fotoprzepis,ziemniaki,kiszona kapusta,pieczarki,Dania wegetariańskie,Wegetariańskie przepisy,Bezlaktozowe

Dania wegetariańskie

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cebula200gramów
czosnek5ząbków
jajka kurze2sztuki
kiszona kapusta350gramów
majeranek2łyżeczki
mielona czerwona papryka1łyżeczka
mąka chlebowa pszenna T7501łyżka
mąka z ciecierzycy75gramów
olej rzepakowy-
pieczarki350gramów
sól1.75łyżeczki
woda100mililitrów
ziemniaki1250gramów

 

Przepis

1. 

cebula 50 gramów

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

2. 

kiszona kapusta 350 gramów  mielona czerwona papryka 1 łyżeczka  sól ¼ łyżeczki  woda 100 mililitrów

Dodajemy kapustę, paprykę i sól. Podlewamy wodą, mieszamy i 5 minut dusimy.

3. 

pieczarki 350 gramów

Pieczarki myjemy i kroimy na plasterki.

4. 

Pieczarki dodajemy do kapusty, mieszamy i dalej razem 15 minut dusimy.

5. 

mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka  czosnek 1 ząbek

Kapustę oprószamy mąką i mieszamy, czym ją zagęścimy. Na koniec dodajemy obrany i przeciśnięty czosnek.

6. 

ziemniaki 1250 gramów  cebula 150 gramów  jajka kurze 2 sztuki  sól 1.5 łyżeczki  majeranek 2 łyżeczki  czosnek 4 ząbki  mąka z ciecierzycy 75 gramów

Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy i na grubo trzemy. Wkładamy do miski, dodajemy jajka, sól, majeranek, obrany i przeciśnięty czosnek i troszkę mąki na zagęszczenie (może być i zwykła mąka). Dokładnie mieszamy.

7. 

olej rzepakowy

Z ciasta wytwarzamy placki i smażymy na gorącym oleju...

8. 

...z obydwóch stron. Usmażone placki kładziemy na papierowy kuchenny ręczniczek, by wsiąkł się zbyteczny olej.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie