swiatwemnie.pl

Kapuśniak z mięsem wołowym

    

8 litrowy garnek tego najlepszego kapuśniaku, 18 porcji dla całej wielkiej rodziny lub przyjaciół. Podajemy ze świeżym chlebkiem a jeżeli mamy ochotę to także z łyżką kwaśnej śmietany na wierzchu porcji.

Pichcił

Ilość porcji

18

Czas przygotowania

2 h. 10 min.

Trudność

średnia

 

 

cebula200gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
kiełbasa sucha400gramów
kiszona kapusta2.4kilograma
liść laurowy2sztuki
mielona czerwona papryka3łyżeczki
mięso wołowe - karkówka800gramów
smalec50gramów
suszone grzyby60gramów
sól2łyżeczki
woda4litry

1. 

mięso wołowe - karkówka 800 gramów

Mięso myjemy i kroimy na kostki.

2. 

smalec 50 gramów  cebula 200 gramów

Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na smalcu.

3. 

Do cebuli dodajemy mięso i mieszamy wszystko dopóki nie naciągnie.

4. 

sól 2 łyżeczki  mielona czerwona papryka 3 łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  liść laurowy 2 sztuki

Odstawiamy z ognia, dodajemy sól, paprykę oraz pozostałe przyprawy. Wszystko mieszamy...

5. 

woda 1.5 litra

...i dolewamy gorącą wodę. Gotujemy przykryte przez 30 minut.

6. 

suszone grzyby 60 gramów

Grzyby moczymy w wodzie.

7. 

Po pół godzinie dodajemy odcedzone grzyby do mięsa. Gotujemy dalej około godziny. Mięso musi być prawie całkowicie miękkie.

8. 

kiszona kapusta 2.4 kilograma

Kiszoną kapustę wyciskamy (zostanie nam około 1,8 kg kapusty). Wodę z kapusty odkładamy a kapustę według potrzeby trochę kroimy.

9. 

Kapustę dodajemy do mięsa.

10. 

woda 2.5 litra

Dolewamy wodę, mieszamy i przez 15 minut gotujemy. Zamiarem dokwaszenia zupy dolewamy wodę z kapusty (około 100-250 ml).

11. 

kiełbasa sucha 400 gramów

Kiełbasę kroimy na kółeczka.

12. 

Kiełbasę dodajemy do zupy i przez 20 minut gotujemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się