Zupa z dużej pstrokatej fasoli

Duża zupa, z dużej fasoli, z dużymi kawałkami wędzonego mięsa, dla bardzo dużych głodomorów. Dla mniejszych głodomorów gotujemy zupę z połowy wymienionych składników.
przepis,fotoprzepis,fasola duża pinto,wędzone mięso,ziemniaki,Zupy z roślin strączkowych,Bezlaktozowe
Zupy z roślin strączkowych
Składniki
Składniki
cebula | 150 66 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 2 41 | łyżeczki kcal | |
czosnek | 20 22 | gramów kcal | |
fasola duża pinto | 350 1190 | gramów kcal | |
liść laurowy | 2 ?? | sztuki kcal | |
majeranek | 2 35 | łyżki kcal | |
mielona czerwona papryka | 4 63 | łyżeczki kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 100 347 | gramów kcal | |
smalec | 30 269 | gramów kcal | |
sól | 2 0 | łyżeczki kcal | |
sól warzywna Natur | 0 ?? | kcal | |
woda | 0 ?? | kcal | |
woda | 4 0 | litry kcal | |
wędzone mięso | 1 2700 | kilogram kcal | |
ziemniaki | 700 644 | gramów kcal |
Przepis
1.
fasola duża pinto 350 gramów • woda • woda 2.5 litra • liść laurowy 2 sztuki • sól 2 łyżeczki
Fasolę przebieramy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc, napęcznieć. Przed gotowaniem wodę zlewamy, wlewamy świeżej, dodajemy liść laurowy, sól i fasolę do miękkości gotujemy (około 1 godzinę).

2.
wędzone mięso 1 kilogram
Wędzone mięso wkładamy do zimnej wody i gotujemy do miękkości (około 1-1,5 godziny).

3.
ziemniaki 700 gramów
Obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy na drobne kostki. Dodajemy je do fasoli i gotujemy aż ziemniaki zmiękną (około 20 minut).

4.
Ugotowane mięso wyciągamy i kroimy na kostki.

5.
cebula 150 gramów • smalec 30 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów
Cebulę obieramy i smażymy na oleju. Dodajemy mąkę i podsmażamy.

6.
mielona czerwona papryka 4 łyżeczki • woda 1.5 litra
Garnek ściągamy z ognia, dodajemy paprykę i zalewamy gorącą wodą.

7.
Garnek stawiamy z powrotem na ogień a zasmażkę przesmażamy. Do fasoli i ziemniaków dodajemy wędzone mięso.

8.
Zasmażkę przecedzamy do zupy, gotujemy.



Smacznego!