swiatwemnie.pl

Zupa z dużej pstrokatej fasoli

Zupa z dużej pstrokatej fasoli

    

Duża zupa, z dużej fasoli, z dużymi kawałkami wędzonego mięsa, dla bardzo dużych głodomorów. Dla mniejszych głodomorów gotujemy zupę z połowy wymienionych składników.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

1. 

fasola duża pinto 350 gramów  woda  woda 2.5 litra  liść laurowy 2 sztuki  sól 2 łyżeczki

Fasolę przebieramy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc, napęcznieć. Przed gotowaniem wodę zlewamy, wlewamy świeżej, dodajemy liść laurowy, sól i fasolę do miękkości gotujemy (około 1 godzinę).

2. 

wędzone mięso 1 kilogram

Wędzone mięso wkładamy do zimnej wody i gotujemy do miękkości (około 1-1,5 godziny).

3. 

ziemniaki 700 gramów

Obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy na drobne kostki. Dodajemy je do fasoli i gotujemy aż ziemniaki zmiękną (około 20 minut).

4. 

Ugotowane mięso wyciągamy i kroimy na kostki.

5. 

cebula 150 gramów  smalec 30 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów

Cebulę obieramy i smażymy na oleju. Dodajemy mąkę i podsmażamy.

6. 

mielona czerwona papryka 4 łyżeczki  woda 1.5 litra

Garnek ściągamy z ognia, dodajemy paprykę i zalewamy gorącą wodą.

7. 

Garnek stawiamy z powrotem na ogień a zasmażkę przesmażamy. Do fasoli i ziemniaków dodajemy wędzone mięso.

8. 

Zasmażkę przecedzamy do zupy, gotujemy.

9. 

czosnek 20 gramów  cukier kryształ 2 łyżeczki

Dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, cukier...

10. 

majeranek 2 łyżki  sól warzywna Natur

... i majeranek. Do smaku dosalamy.

Smacznego!

cebula150gramów
cukier kryształ2łyżeczki
czosnek20gramów
fasola duża pinto350gramów
liść laurowy2sztuki
majeranek2łyżki
mielona czerwona papryka4łyżeczki
mąka chlebowa pszenna T750100gramów
smalec30gramów
sól2łyżeczki
sól warzywna Natur-
woda-
woda4litry
wędzone mięso1kilogram
ziemniaki700gramów

 

© 2011 - 2021 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się