Zupa z dużej pstrokatej fasoli
![Zupa z dużej pstrokatej fasoli](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001043/img_pl_4x3/zupa-z-duzej-pstrokatej-fasoli_00180.jpg)
Duża zupa, z dużej fasoli, z dużymi kawałkami wędzonego mięsa, dla bardzo dużych głodomorów. Dla mniejszych głodomorów gotujemy zupę z połowy wymienionych składników.
przepis,fotoprzepis,fasola duża pinto,wędzone mięso,ziemniaki,Zupy z roślin strączkowych,Sezonowe przepisy,Bezlaktozowe
Zupy z roślin strączkowych
Składniki
Składniki
cebula | 150 | gramów | |
cukier kryształ | 2 | łyżeczki | |
czosnek | 20 | gramów | |
fasola duża pinto | 350 | gramów | |
liść laurowy | 2 | sztuki | |
majeranek | 2 | łyżki | |
mielona czerwona papryka | 4 | łyżeczki | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 100 | gramów | |
smalec | 30 | gramów | |
sól | 2 | łyżeczki | |
sól warzywna Natur | - | ||
woda | - | ||
woda | 4 | litry | |
wędzone mięso | 1 | kilogram | |
ziemniaki | 700 | gramów |
Przepis
1.
fasola duża pinto 350 gramów • woda • woda 2.5 litra • liść laurowy 2 sztuki • sól 2 łyżeczki
Fasolę przebieramy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc, napęcznieć. Przed gotowaniem wodę zlewamy, wlewamy świeżej, dodajemy liść laurowy, sól i fasolę do miękkości gotujemy (około 1 godzinę).
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001043/small/IMG_7272.jpg)
2.
wędzone mięso 1 kilogram
Wędzone mięso wkładamy do zimnej wody i gotujemy do miękkości (około 1-1,5 godziny).
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001043/small/IMG_7273.jpg)
3.
ziemniaki 700 gramów
Obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy na drobne kostki. Dodajemy je do fasoli i gotujemy aż ziemniaki zmiękną (około 20 minut).
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001043/small/IMG_7275.jpg)
4.
Ugotowane mięso wyciągamy i kroimy na kostki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001043/small/IMG_7282.jpg)
5.
cebula 150 gramów • smalec 30 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów
Cebulę obieramy i smażymy na oleju. Dodajemy mąkę i podsmażamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001043/small/IMG_7279.jpg)
6.
mielona czerwona papryka 4 łyżeczki • woda 1.5 litra
Garnek ściągamy z ognia, dodajemy paprykę i zalewamy gorącą wodą.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001043/small/IMG_7281.jpg)
7.
Garnek stawiamy z powrotem na ogień a zasmażkę przesmażamy. Do fasoli i ziemniaków dodajemy wędzone mięso.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001043/small/IMG_7285.jpg)
8.
Zasmażkę przecedzamy do zupy, gotujemy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001043/small/IMG_7286.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001043/small/IMG_7287.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001043/small/IMG_7288.jpg)
Smacznego!