Świąteczna kapustnica

Świąteczna kapustnica miałaby być rzadka, miałaby pełnić rolę przystawki przed wieczerzą Wigilijną. Mimo iż jej ugotowana ilość kusi do skonsumowania pełnego talerza, pamiętajmy,że jest jeszcze lepsza na drugi dzień, jak chwilkę postoi :)
przepis,fotoprzepis,łopatka wieprzowa,kiszona kapusta,śliwki suszone,suszone grzyby,świąteczna kiełbasa wieprzowa,Zupy mięsne,Boże Narodzenie,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Zupy mięsne
Składniki
Składniki
cebula | 200 88 | gramów kcal | |
kiszona kapusta | 1.5 300 | kilograma kcal | |
mielona czerwona papryka | 2 32 | łyżeczki kcal | |
smalec | 2 269 | łyżki kcal | |
suszone grzyby | 50 63 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
woda | 2 0 | litry kcal | |
łopatka wieprzowa | 400 1192 | gramów kcal | |
śliwki suszone | 8 ?? | sztuk kcal | |
świąteczna kiełbasa wieprzowa | 400 1280 | gramów kcal |
Przepis
1. Przygotowanie mięsnego podkładu
smalec 2 łyżki • cebula 200 gramów • łopatka wieprzowa 400 gramów • sól 1 łyżeczka • mielona czerwona papryka 2 łyżeczki • woda 2 litry
Cebulę obieramy, drobno siekamy i dusimy na smalcu. Mięso myjemy, kroimy na kostki, dodajemy do cebuli. Jak mięso naciągnie, dodajemy sól, mieloną czerwoną paprykę i podlewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i na mniejszym ogniu pod przykrywką gotujemy około 40 minut.

2. Kiszona kapusta
kiszona kapusta 1.5 kilograma • śliwki suszone 8 sztuk • suszone grzyby 50 gramów • woda • świąteczna kiełbasa wieprzowa 400 gramów
Do mięsa dodajemy kiszoną kapustę z większą ilością wody z kapusty z opakowania, śliwki, grzyby i kiełbaskę w całości. W razie potrzeby, gęstości zupy i jej kwasowości możemy dodać wody. Gotujemy 15 minut.

3.
Z kapustnicy wybieramy kiełbasę, kroimy ją na krążki, które wrzucamy z powrotem do całej zawartości zupy i mieszamy. Podajemy z plecionką.

4.
Serwujemy

Smacznego!