swiatwemnie.pl

Świąteczna kapustnica

    

Świąteczna kapustnica miałaby być rzadka, miałaby pełnić rolę przystawki przed wieczerzą Wigilijną. Mimo iż jej ugotowana ilość kusi do skonsumowania pełnego talerza, pamiętajmy,że jest jeszcze lepsza na drugi dzień, jak chwilkę postoi :)

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

niska

 

 

cebula200gramów
kiszona kapusta1.5kilograma
mielona czerwona papryka2łyżeczki
smalec2łyżki
suszone grzyby50gramów
sól1łyżeczka
woda2litry
łopatka wieprzowa400gramów
śliwki suszone8sztuk
świąteczna kiełbasa wieprzowa400gramów

1. Przygotowanie mięsnego podkładu

smalec 2 łyżki  cebula 200 gramów  łopatka wieprzowa 400 gramów  sól 1 łyżeczka  mielona czerwona papryka 2 łyżeczki  woda 2 litry

Cebulę obieramy, drobno siekamy i dusimy na smalcu. Mięso myjemy, kroimy na kostki, dodajemy do cebuli. Jak mięso naciągnie, dodajemy sól, mieloną czerwoną paprykę i podlewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i na mniejszym ogniu pod przykrywką gotujemy około 40 minut.

Przygotowanie mięsnego podkładu

2. Kiszona kapusta

kiszona kapusta 1.5 kilograma  śliwki suszone 8 sztuk  suszone grzyby 50 gramów  woda  świąteczna kiełbasa wieprzowa 400 gramów

Do mięsa dodajemy kiszoną kapustę z większą ilością wody z kapusty z opakowania, śliwki, grzyby i kiełbaskę w całości. W razie potrzeby, gęstości zupy i jej kwasowości możemy dodać wody. Gotujemy 15 minut.

Kiszona kapusta

3. 

Z kapustnicy wybieramy kiełbasę, kroimy ją na krążki, które wrzucamy z powrotem do całej zawartości zupy i mieszamy. Podajemy z plecionką.

4. 

Serwujemy

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się