swiatwemnie.pl

Pieczone udka z indyka na kiszonej kapuście z ziemniakami

     

Doskonały obiad lub kolacja z jednej brytfanny.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

średnia

 

 

Cebula200gramów
Czarny pieprz mielony1łyżeczka
Czosnek3ząbki
Kiszona kapusta800gramów
Olej rzepakowy3łyżki
Suszone grzyby30gramów
Sól2łyżeczki
Udka z indyka1.5kilograma
Woda150mililitrów
Ziemniaki800gramów

1. 

ziemniaki 800 g

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na kółeczka.

2. 

suszone grzyby 30 g

Grzyby moczymy w wodzie i odstawiamy na 10 minut.

3. 

udka z indyka 1.5 kg  sól 2 łyżeczki  czarny pieprz mielony 1 łyżeczka

Cztery mniejsze udka z indyka pozbywamy kości, myjemy, solimy i posypujemy pieprzem.

4. 

cebula 200 g  olej rzepakowy 3 łyżki

Cebulę obieramy i kroimy na cienkie kółeczka. Te rozbieramy i układamy do brytfanny wysmarowanej olejem.

5. 

kiszona kapusta 800 g

Kapustę odcedzamy i rozkładamy na cebuli. Dodajemy odcedzone grzyby.

6. 

czosnek 3 ząbki  woda 150 ml

Na kapuście układamy przygotowane mięso i smarujemy go obranym, przeciśniętym czosnkiem. Na mięsie rozkładamy ziemniaki. Podlewamy wodą, przykrywamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180-190°C 1,5 godziny.

7. 

Odkrywamy, mięso przekładamy na ziemniaki, wkładamy do piekarnika w temperaturze 200° 15 minut zapiekamy. Częściowo ostudzone mięso obieramy i serwujemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się