Pieczone udka z indyka na kiszonej kapuście z ziemniakami

Doskonały obiad lub kolacja z jednej brytfanny.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,udka z indyka,kiszona kapusta,Indyk,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Indyk
Pichcił
Ilość porcji
6
Masa porcji
594 g
Energia porcji
594 kcal
Czas przygotowania
2 h.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
cebula | 200 88 | gramów kcal | |
czarny pieprz mielony | 1 17 | łyżeczka kcal | |
czosnek | 3 17 | ząbki kcal | |
kiszona kapusta | 800 160 | gramów kcal | |
olej rzepakowy | 3 405 | łyżki kcal | |
suszone grzyby | 30 38 | gramów kcal | |
sól | 2 0 | łyżeczki kcal | |
udka z indyka | 1.5 2100 | kilograma kcal | |
woda | 150 0 | mililitrów kcal | |
ziemniaki | 800 736 | gramów kcal |
Przepis


3.
udka z indyka 1.5 kilograma • sól 2 łyżeczki • czarny pieprz mielony 1 łyżeczka
Cztery mniejsze udka z indyka pozbywamy kości, myjemy, solimy i posypujemy pieprzem.

4.
cebula 200 gramów • olej rzepakowy 3 łyżki
Cebulę obieramy i kroimy na cienkie kółeczka. Te rozbieramy i układamy do brytfanny wysmarowanej olejem.


6.
czosnek 3 ząbki • woda 150 mililitrów
Na kapuście układamy przygotowane mięso i smarujemy go obranym, przeciśniętym czosnkiem. Na mięsie rozkładamy ziemniaki. Podlewamy wodą, przykrywamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180-190°C 1,5 godziny.

7.
Odkrywamy, mięso przekładamy na ziemniaki, wkładamy do piekarnika w temperaturze 200° 15 minut zapiekamy. Częściowo ostudzone mięso obieramy i serwujemy.

Smacznego!