swiatwemnie.pl

Pieczone udka z indyka na kiszonej kapuście z ziemniakami

    

Doskonały obiad lub kolacja z jednej brytfanny.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

średnia

 

 

cebula200gramów
czarny pieprz mielony1łyżeczka
czosnek3ząbki
kiszona kapusta800gramów
olej rzepakowy3łyżki
suszone grzyby30gramów
sól2łyżeczki
udka z indyka1.5kilograma
woda150mililitrów
ziemniaki800gramów

1. 

ziemniaki 800 gramów

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na kółeczka.

2. 

suszone grzyby 30 gramów

Grzyby moczymy w wodzie i odstawiamy na 10 minut.

3. 

udka z indyka 1.5 kilograma  sól 2 łyżeczki  czarny pieprz mielony 1 łyżeczka

Cztery mniejsze udka z indyka pozbywamy kości, myjemy, solimy i posypujemy pieprzem.

4. 

cebula 200 gramów  olej rzepakowy 3 łyżki

Cebulę obieramy i kroimy na cienkie kółeczka. Te rozbieramy i układamy do brytfanny wysmarowanej olejem.

5. 

kiszona kapusta 800 gramów

Kapustę odcedzamy i rozkładamy na cebuli. Dodajemy odcedzone grzyby.

6. 

czosnek 3 ząbki  woda 150 mililitrów

Na kapuście układamy przygotowane mięso i smarujemy go obranym, przeciśniętym czosnkiem. Na mięsie rozkładamy ziemniaki. Podlewamy wodą, przykrywamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180-190°C 1,5 godziny.

7. 

Odkrywamy, mięso przekładamy na ziemniaki, wkładamy do piekarnika w temperaturze 200° 15 minut zapiekamy. Częściowo ostudzone mięso obieramy i serwujemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się