swiatwemnie.pl

Kapuśniak z soczewicą

    

Gęsta zupa z kiszonej kapusty, soczewicy, mięsa oraz kiełbasek.

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

średnia

 

 

cebula250gramów
kiełbasa300gramów
kiszona kapusta800gramów
mielona czerwona papryka2łyżeczki
mąka chlebowa pszenna T75030gramów
smalec50gramów
soczewica sterylizowana500gramów
suszone grzyby20gramów
sól1łyżeczka
woda400mililitrów
woda1litr
łopatka wieprzowa750gramów

1. 

łopatka wieprzowa 750 gramów  cebula 250 gramów  smalec 50 gramów

Mięso myjemy i kroimy na kostkę. Cebulę obieramy, kroimy na drobno a następnie smażymy na smalcu. Dodajemy mięso i mieszamy dopóki nie naciągnie.

2. 

mielona czerwona papryka 2 łyżeczki  sól 1 łyżeczka  woda 250 mililitrów

Garnek odstawiamy z kuchenki, dodajemy do mięsa paprykę i solimy. Mieszamy, dolewamy wodę i ponownie wstawiamy na kuchenkę. Mięso dusimy pod pokrywką przez 30 minut.

3. 

kiszona kapusta 800 gramów  suszone grzyby 20 gramów

Następnie dodajemy kiszoną kapustę. W miarę potrzeby, kroimy ją przed podaniem, jeżeli jest bardzo długa. Dosypujemy umyte suszone grzyby. Mieszamy i dalej gotujemy wszystko razem przez 10 minut.

4. 

soczewica sterylizowana 500 gramów

Do kapusty, nieustannie mieszając, dodajemy soczewicę (jeśli używamy suchą, należy ją przed dodaniem ugotować).

5. 

woda 1 litr  kiełbasa 300 gramów

Dolewamy wodę, dodajemy kiełbaski a następnie zupę gotujemy przez kolejne 15 minut od czasu do czasu mieszając.

6. 

mąka chlebowa pszenna T750 30 gramów  woda 150 mililitrów

Na koniec zupę zagęszczamy mąką rozmieszaną w wodzie. Zagotowujemy i odstawiamy na około godzinę przed podaniem. W tym czasie odpowiednio wystygnie przez co połączą się wszystkie smaki. Smakuje wybornie odgrzana na drugi dzień po ugotowaniu.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się