Kapuśniak z soczewicą

Gęsta zupa z kiszonej kapusty, soczewicy, mięsa oraz kiełbasek.
przepis,fotoprzepis,łopatka wieprzowa,kiszona kapusta,soczewica sterylizowana,kiełbasa,Zupy mięsne,Bezlaktozowe
Zupy mięsne
Pichcił
Ilość porcji
10
Masa porcji
412 g
Energia porcji
444 kcal
Czas przygotowania
1 h. 20 min.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
cebula | 250 110 | gramów kcal | |
kiełbasa | 300 933 | gramów kcal | |
kiszona kapusta | 800 160 | gramów kcal | |
mielona czerwona papryka | 2 32 | łyżeczki kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 30 105 | gramów kcal | |
smalec | 50 449 | gramów kcal | |
soczewica sterylizowana | 500 385 | gramów kcal | |
suszone grzyby | 20 25 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
woda | 400 0 | mililitrów kcal | |
woda | 1 0 | litr kcal | |
łopatka wieprzowa | 750 2235 | gramów kcal |
Przepis
1.
łopatka wieprzowa 750 gramów • cebula 250 gramów • smalec 50 gramów
Mięso myjemy i kroimy na kostkę. Cebulę obieramy, kroimy na drobno a następnie smażymy na smalcu. Dodajemy mięso i mieszamy dopóki nie naciągnie.

2.
mielona czerwona papryka 2 łyżeczki • sól 1 łyżeczka • woda 250 mililitrów
Garnek odstawiamy z kuchenki, dodajemy do mięsa paprykę i solimy. Mieszamy, dolewamy wodę i ponownie wstawiamy na kuchenkę. Mięso dusimy pod pokrywką przez 30 minut.

3.
kiszona kapusta 800 gramów • suszone grzyby 20 gramów
Następnie dodajemy kiszoną kapustę. W miarę potrzeby, kroimy ją przed podaniem, jeżeli jest bardzo długa. Dosypujemy umyte suszone grzyby. Mieszamy i dalej gotujemy wszystko razem przez 10 minut.

4.
soczewica sterylizowana 500 gramów
Do kapusty, nieustannie mieszając, dodajemy soczewicę (jeśli używamy suchą, należy ją przed dodaniem ugotować).

5.
woda 1 litr • kiełbasa 300 gramów
Dolewamy wodę, dodajemy kiełbaski a następnie zupę gotujemy przez kolejne 15 minut od czasu do czasu mieszając.

6.
mąka chlebowa pszenna T750 30 gramów • woda 150 mililitrów
Na koniec zupę zagęszczamy mąką rozmieszaną w wodzie. Zagotowujemy i odstawiamy na około godzinę przed podaniem. W tym czasie odpowiednio wystygnie przez co połączą się wszystkie smaki. Smakuje wybornie odgrzana na drugi dzień po ugotowaniu.

Smacznego!