PRZEPISY

Kapuśniak z soczewicą

Kapuśniak z soczewicą

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Gęsta zupa z kiszonej kapusty, soczewicy, mięsa oraz kiełbasek.

przepis,fotoprzepis,łopatka wieprzowa,kiszona kapusta,soczewica sterylizowana,kiełbasa,Zupy mięsne,Bezlaktozowe

Zupy mięsne

Pichcił

Ilość porcji

10

Masa porcji

412 g

Energia porcji

444 kcal

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

cebula

250

110

gramów

kcal

kiełbasa

300

933

gramów

kcal

kiszona kapusta

800

160

gramów

kcal

mielona czerwona papryka

2

32

łyżeczki

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

30

105

gramów

kcal

smalec

50

449

gramów

kcal

soczewica sterylizowana

500

385

gramów

kcal

suszone grzyby

20

25

gramów

kcal

sól

1

0

łyżeczka

kcal

woda

400

0

mililitrów

kcal

woda

1

0

litr

kcal

łopatka wieprzowa

750

2235

gramów

kcal

 

Przepis

1. 

łopatka wieprzowa 750 gramów  cebula 250 gramów  smalec 50 gramów

Mięso myjemy i kroimy na kostkę. Cebulę obieramy, kroimy na drobno a następnie smażymy na smalcu. Dodajemy mięso i mieszamy dopóki nie naciągnie.

Mięso myjemy i kroimy na kostkę. Cebulę...

2. 

mielona czerwona papryka 2 łyżeczki  sól 1 łyżeczka  woda 250 mililitrów

Garnek odstawiamy z kuchenki, dodajemy do mięsa paprykę i solimy. Mieszamy, dolewamy wodę i ponownie wstawiamy na kuchenkę. Mięso dusimy pod pokrywką przez 30 minut.

Garnek odstawiamy z kuchenki, dodajemy do mięsa...

3. 

kiszona kapusta 800 gramów  suszone grzyby 20 gramów

Następnie dodajemy kiszoną kapustę. W miarę potrzeby, kroimy ją przed podaniem, jeżeli jest bardzo długa. Dosypujemy umyte suszone grzyby. Mieszamy i dalej gotujemy wszystko razem przez 10 minut.

Następnie dodajemy kiszoną kapustę. W miarę...

4. 

soczewica sterylizowana 500 gramów

Do kapusty, nieustannie mieszając, dodajemy soczewicę (jeśli używamy suchą, należy ją przed dodaniem ugotować).

Do kapusty, nieustannie mieszając, dodajemy...

5. 

woda 1 litr  kiełbasa 300 gramów

Dolewamy wodę, dodajemy kiełbaski a następnie zupę gotujemy przez kolejne 15 minut od czasu do czasu mieszając.

Dolewamy wodę, dodajemy kiełbaski a następnie...

6. 

mąka chlebowa pszenna T750 30 gramów  woda 150 mililitrów

Na koniec zupę zagęszczamy mąką rozmieszaną w wodzie. Zagotowujemy i odstawiamy na około godzinę przed podaniem. W tym czasie odpowiednio wystygnie przez co połączą się wszystkie smaki. Smakuje wybornie odgrzana na drugi dzień po ugotowaniu.

Na koniec zupę zagęszczamy mąką rozmieszaną w...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się