PRZEPISY

Zapiekanka warzywna z bułkami

Zapiekanka warzywna z bułkami

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Ciepłą warzywną zapiekankę podajemy jako danie główne ze świeżą pomidorową albo ogórkową surówką. Możemy ją podawać też na zimno jako słone warzywne ciasto. Nadaje się również jako dodatek do smażonego lub pieczone mięsa.

przepis,fotoprzepis,biała podłużna bułka,cukinia,brokuły,marchew,mleko półtłuste 1,5%,twardy ser,Dania wegetariańskie,Sezonowe przepisy

Dania wegetariańskie

Pichcił

Ilość porcji

8

Masa porcji

256 g

Energia porcji

320 kcal

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

Składniki

Składniki

biała podłużna bułka

250

718

gramów

kcal

brokuły

250

83

gramów

kcal

cebula

100

44

gramów

kcal

cukinia

300

54

gramów

kcal

czarny pieprz mielony

½

9

łyżeczki

kcal

czosnek

2

11

ząbki

kcal

jajka kurze

3

264

sztuki

kcal

marchew

250

113

gramów

kcal

mleko półtłuste 1,5%

500

240

mililitrów

kcal

olej słonecznikowy

50

450

mililitrów

kcal

sól

2

0

łyżeczki

kcal

twardy ser

150

570

gramów

kcal

 

Przepis

1. Bułki

biała podłużna bułka 250 gramów

Bułki przekrawamy na połowę i kroimy na kostki. Na zapiekankę najlepsze są czerstwiejsze - dwudniowe bułki, które są już sztywniejsze, lekko wysuszone.

Bułki przekrawamy na połowę i kroimy na kostki....

2. Warzywa

cebula 100 gramów  cukinia 300 gramów  brokuły 250 gramów  marchew 250 gramów

Cebulę obieramy i kroimy. Cukinię kroimy na małe kawałki, brokuła kroimy na drobno. Marchewkę obieramy i trzemy na grubej tarce. Oprócz wymienionych warzyw możemy według smaku dodać też inne rodzaje, według tego które warzywo nam najbardziej smakuje.

Cebulę obieramy i kroimy. Cukinię kroimy na...

3. 

Warzywa dobrze mieszamy z bułkami.

Warzywa dobrze mieszamy z bułkami....

4. 

olej słonecznikowy 50 mililitrów  mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów  jajka kurze 3 sztuki  sól 2 łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  czosnek 2 ząbki

Żaroodporne naczynie polewamy olejem i rozkładamy w nim bułki z warzywami. W mleku mieszamy jajka, sól, pieprz i przeciśnięty czosnek. Zalewą polewamy bułki i ręką zawartość dociskamy ku dole. Pieczemy przykryte folią aluminiową 30 minut w wysokiej temperaturze.

Żaroodporne naczynie polewamy olejem i...

5. 

twardy ser 150 gramów

Ser trzemy i posypujemy nim upieczoną zapiekankę. Odkrytą zapiekamy 10 minut.

Ser trzemy i posypujemy nim upieczoną...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się