swiatwemnie.pl

Zapiekanka warzywna z bułkami

Ciepłą warzywną zapiekankę podajemy jako danie główne ze świeżą pomidorową albo ogórkową surówką. Możemy ją podawać też na zimno jako słone warzywne ciasto. Nadaje się również jako dodatek do smażonego lub pieczone mięsa.

 

Ilość porcji: 8

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Biała podłużna bułka250gramów
Brokuły250gramów
Cebula100gramów
Cukinia300gramów
Czarny pieprz mielony½łyżeczki
Czosnek2ząbki
Jajka kurze3sztuki
Marchew250gramów
Mleko półtłuste 1,5%500mililitrów
Olej słonecznikowy50mililitrów
Sól2łyżeczki
Twardy ser150gramów

1. Bułki

biała podłużna bułka 250 g

Bułki przekrawamy na połowę i kroimy na kostki. Na zapiekankę najlepsze są czerstwiejsze - dwudniowe bułki, które są już sztywniejsze, lekko wysuszone.

Bułki

2. Warzywa

cebula 100 g  cukinia 300 g  brokuły 250 g  marchew 250 g

Cebulę obieramy i kroimy. Cukinię kroimy na małe kawałki, brokuła kroimy na drobno. Marchewkę obieramy i trzemy na grubej tarce. Oprócz wymienionych warzyw możemy według smaku dodać też inne rodzaje, według tego które warzywo nam najbardziej smakuje.

Warzywa

3. 

Warzywa dobrze mieszamy z bułkami.

4. 

olej słonecznikowy 50 ml  mleko półtłuste 1,5% 500 ml  jajka kurze 3 sztuki  sól 2 łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  czosnek 2 ząbki

Żaroodporne naczynie polewamy olejem i rozkładamy w nim bułki z warzywami. W mleku mieszamy jajka, sól, pieprz i przeciśnięty czosnek. Zalewą polewamy bułki i ręką zawartość dociskamy ku dole. Pieczemy przykryte folią aluminiową 30 minut w wysokiej temperaturze.

5. 

twardy ser 150 g

Ser trzemy i posypujemy nim upieczoną zapiekankę. Odkrytą zapiekamy 10 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się