swiatwemnie.pl

Zapiekanka warzywna z bułkami

    

Ciepłą warzywną zapiekankę podajemy jako danie główne ze świeżą pomidorową albo ogórkową surówką. Możemy ją podawać też na zimno jako słone warzywne ciasto. Nadaje się również jako dodatek do smażonego lub pieczone mięsa.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

 

 

biała podłużna bułka250gramów
brokuły250gramów
cebula100gramów
cukinia300gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
czosnek2ząbki
jajka kurze3sztuki
marchew250gramów
mleko półtłuste 1,5%500mililitrów
olej słonecznikowy50mililitrów
sól2łyżeczki
twardy ser150gramów

1. Bułki

biała podłużna bułka 250 gramów

Bułki przekrawamy na połowę i kroimy na kostki. Na zapiekankę najlepsze są czerstwiejsze - dwudniowe bułki, które są już sztywniejsze, lekko wysuszone.

Bułki

2. Warzywa

cebula 100 gramów  cukinia 300 gramów  brokuły 250 gramów  marchew 250 gramów

Cebulę obieramy i kroimy. Cukinię kroimy na małe kawałki, brokuła kroimy na drobno. Marchewkę obieramy i trzemy na grubej tarce. Oprócz wymienionych warzyw możemy według smaku dodać też inne rodzaje, według tego które warzywo nam najbardziej smakuje.

Warzywa

3. 

Warzywa dobrze mieszamy z bułkami.

4. 

olej słonecznikowy 50 mililitrów  mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów  jajka kurze 3 sztuki  sól 2 łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  czosnek 2 ząbki

Żaroodporne naczynie polewamy olejem i rozkładamy w nim bułki z warzywami. W mleku mieszamy jajka, sól, pieprz i przeciśnięty czosnek. Zalewą polewamy bułki i ręką zawartość dociskamy ku dole. Pieczemy przykryte folią aluminiową 30 minut w wysokiej temperaturze.

5. 

twardy ser 150 gramów

Ser trzemy i posypujemy nim upieczoną zapiekankę. Odkrytą zapiekamy 10 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się