Pieczarki z brokułami w ostrygowym sosie
Smaczne bezmięsne danie pełne dla zdrowia korzystnych substancji.
przepis,fotoprzepis,brokuły,pieczarki,sos ostrygowy,Dania wegetariańskie,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy,Bezlaktozowe
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
brokuły | 500 | gramów | |
oliwa | 30 | mililitrów | |
pieczarki | 350 | gramów | |
przyprawa chili | ½ | łyżeczki | |
sos ostrygowy | 80 | mililitrów | |
sól | 0 | ||
warzywa (marchew, groszek, kukurydza) | 250 | gramów |
Przepis
1. Przygotowanie warzyw
brokuły 500 gramów • warzywa (marchew, groszek, kukurydza) 250 gramów • sól
Brokuła myjemy i 10 minut parzymy na parze do miękkości. Groszek, marchewkę i kukurydzę 8 minut gotujemy w słonej wodzie.
2. Przygotowanie pieczarek
pieczarki 350 gramów • oliwa 30 mililitrów
Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i pieczarki na nim szybko smażymy.
3.
przyprawa chili ½ łyżeczki
Do pieczarek dodajemy pieprz, możemy je troszkę podlać wywarem z brokuła i 5 minut je dusimy.
4. Dodajemy warzywa
sos ostrygowy 80 mililitrów • sól
Do pieczarek dodajemy marchewkę, groszek, kukurydzę i na drobno pokrojonego ugotowanego brokuła. Wszystko razem mieszamy, dodajemy ostrygowy sos i według potrzeby solimy.
5. Podajemy
Podajemy z długoziarnistym ryżem.
Smacznego!