Zapiekana cukinia z parmezanem

Prosty przepis na przygotowanie zapiekanki z cukinii z parmezanem.
przepis,fotoprzepis,cukinia,ser Parmezan,Dania wegetariańskie,Przepisy na potrawy dla dzieci
Dania wegetariańskie
Pichcił
Ilość porcji
6
Masa porcji
145 g
Energia porcji
139 kcal
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
cukinia | 500 90 | gramów kcal | |
czosnek | 1 6 | ząbek kcal | |
jajka kurze | 3 264 | sztuki kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 1 48 | decylitr kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 1 54 | łyżka kcal | |
oliwa | 1 132 | łyżka kcal | |
pieprz biały mielony | ¼ 4 | łyżeczki kcal | |
ser Parmezan | 60 236 | gramów kcal | |
sól | ½ 0 | łyżeczki kcal |
Przepis
1.
cukinia 500 gramów • sól ½ łyżeczki
Cukinię trzemy na drobno, lekko solimy, mieszamy i na około 20 minut odstawiamy by ściekło jak najwięcej wody.


3.
jajka kurze 3 sztuki • mleko półtłuste 1,5% 1 decylitr • czosnek 1 ząbek • pieprz biały mielony ¼ łyżeczki
Dodajemy jajka z mlekiem, przeciśniętym czosnkiem i pieprzem.

4.
oliwa 1 łyżka • mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżka
Formę do zapiekania natłuszczamy i posypujemy mąką.

5.
Masę wylewamy do formy.

6.
Pieczemy 45 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!