Brokuł zapieczony z serem
Interesująca kombinacja brokuła i sera.
przepis,fotoprzepis,brokuły,ser Ementaler,ser Volovec typu Tylżyckiego,Dania wegetariańskie,Bezglutenowe
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
brokuły | 500 | gramów | |
czosnek | 2 | ząbki | |
kapary | 1 | łyżeczka | |
marynowany zielony pieprz | 1 | łyżka | |
oliwa | 2 | łyżki | |
ser Ementaler | 60 | gramów | |
ser Volovec typu Tylżyckiego | 30 | gramów | |
suszona papryczka chili | 1 | sztuka | |
sól | - |
Przepis
1.
Na różyczki rozebranego brokuła gotujemy na parze prawie do miękkości. Delikatnie solimy.
2.
czosnek 2 ząbki • oliwa 2 łyżki • suszona papryczka chili 1 sztuka
Czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Chili papryczkę oczyszczamy, usuwamy nasionka i kroimy na drobno. Na patelni rozgrzewamy olej, delikatnie smażymy czosnek z chili papryczką.
3.
marynowany zielony pieprz 1 łyżka • kapary 1 łyżeczka
Dodajemy brokuła, delikatnie smażymy. Na patelnię dodajemy zielony pieprz i kapary.
4.
ser Ementaler 60 gramów • ser Volovec typu Tylżyckiego 30 gramów
W międzyczasie trzemy obydwa sery i mieszamy je z bułką tartą. Tą mieszanką posypujemy brokuła włożonego do naczynia żaroodpornego.
5.
Zapiekamy tak długo, dopóki nie roztopi się ser a wierzch będzie złoto brązowy i chrupiący.
Smacznego!