swiatwemnie.pl

Brokuł zapieczony z serem

    

Interesująca kombinacja brokuła i sera.

Pichcił

Ilość porcji

3

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

 

 

brokuły500gramów
czosnek2ząbki
kapary1łyżeczka
marynowany zielony pieprz1łyżka
oliwa2łyżki
ser Ementaler60gramów
ser Volovec typu Tylżyckiego30gramów
suszona papryczka chili1sztuka
sól-

1. 

brokuły 500 gramów  sól

Na różyczki rozebranego brokuła gotujemy na parze prawie do miękkości. Delikatnie solimy.

2. 

czosnek 2 ząbki  oliwa 2 łyżki  suszona papryczka chili 1 sztuka

Czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Chili papryczkę oczyszczamy, usuwamy nasionka i kroimy na drobno. Na patelni rozgrzewamy olej, delikatnie smażymy czosnek z chili papryczką.

3. 

marynowany zielony pieprz 1 łyżka  kapary 1 łyżeczka

Dodajemy brokuła, delikatnie smażymy. Na patelnię dodajemy zielony pieprz i kapary.

4. 

ser Ementaler 60 gramów  ser Volovec typu Tylżyckiego 30 gramów

W międzyczasie trzemy obydwa sery i mieszamy je z bułką tartą. Tą mieszanką posypujemy brokuła włożonego do naczynia żaroodpornego.

5. 

Zapiekamy tak długo, dopóki nie roztopi się ser a wierzch będzie złoto brązowy i chrupiący.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się