Grillowane marynowane tofu
Tofu marynowane w prostej marynacie smażone na patelni do grillowania z marchewką, grzybami, pędami bambusa i ryżowym makaronem.
przepis,fotoprzepis,ser biały tofu,grzyby suszone chińska mieszanka,marchew,pieczarki,sterylizowane pędy bambusa,Dania wegetariańskie,Sezonowe przepisy,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
grzyby suszone chińska mieszanka | 20 | gramów | |
marchew | 250 | gramów | |
olej sezamowy | 2 | łyżki | |
olej słonecznikowy | 2 | łyżki | |
olej z pestek dyni | 2 | łyżki | |
oliwa | 4 | łyżki | |
pieczarki | 300 | gramów | |
ryżowy makaron | 300 | gramów | |
ser biały tofu | 360 | gramów | |
skrobia kukurydziana | 15 | gramów | |
sos sojowy | 2 | łyżki | |
sos sojowy | 40 | mililitrów | |
sterylizowane pędy bambusa | 150 | gramów | |
sól | - | ||
woda | 400 | mililitrów |
Przepis
1. Przygotowanie tofu
ser biały tofu 360 gramów • sos sojowy 1 łyżka • olej sezamowy 1 łyżka • olej z pestek dyni 1 łyżka • oliwa 1 łyżka
Tofu kroimy na plasterki. Połowę rozkładamy na głębokim talerzu i skrapiamy sosem i olejami.
2.
sos sojowy 1 łyżka • olej sezamowy 1 łyżka • olej z pestek dyni 1 łyżka • oliwa 1 łyżka
Na pierwszą warstwę układamy drugą połowę tofu i ponownie skrapiamy sosem i olejami. Przykrywamy i odstawiamy do następnego dnia do zamarynowania.
3. Grillowanie
Patelnię do grillowania rozgrzewamy i układamy na niej plasterki tofu. Z obydwóch stron grillujemy na brązowo.
4. Przygotowanie warzyw
grzyby suszone chińska mieszanka 20 gramów • marchew 250 gramów • oliwa 2 łyżki
Suszone grzyby przemywamy i moczymy w wodzie. Marchewkę obieramy, myjemy i na grubo trzemy. Tofu wyciągamy z patelni i kładziemy na niej marchewkę z odcedzonymi grzybami. Skrapiamy olejem i przykrywamy. 5 minut dusimy.
5.
pieczarki 300 gramów
Pieczarki myjemy i kroimy na plasterki, dodajemy je do marchewki i dalej wszystko razem 5 minut dusimy pod pokrywką.
6.
woda 400 mililitrów • sos sojowy 40 mililitrów • skrobia kukurydziana 15 gramów
W wodzie mieszamy sojowy sos ze skrobią...
7.
sterylizowane pędy bambusa 150 gramów
...zalewamy warzywa z grzybami, dodajemy odcedzone bambusowe pędy, mieszamy i 5 minut gotujemy.
8.
Na warzywach układamy tofu i pod pokrywką wszystko gotujemy i doprowadzamy do wrzenia.
9. Przygotowanie ryżowego makaronu
ryżowy makaron 300 gramów
Makaron wkładamy do głębokiego garnka i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia.
10.
Zimną wodę odcedzamy, dodajemy sól i makaron zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na dwie minuty, odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą aby się do siebie nie lepił.
11.
olej słonecznikowy 2 łyżki
Miękki makaron możemy szybko podsmażyć w woku (2 minuty) z odrobiną oleju.
Smacznego!