swiatwemnie.pl

Grillowane marynowane tofu

     

Tofu marynowane w prostej marynacie smażone na patelni do grillowania z marchewką, grzybami, pędami bambusa i ryżowym makaronem.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

 

Kategorie:   

 

Grzyby suszone chińska mieszanka20gramów
Marchew250gramów
Olej sezamowy2łyżki
Olej słonecznikowy2łyżki
Olej z pestek dyni2łyżki
Oliwa4łyżki
Pieczarki300gramów
Ryżowy makaron300gramów
Ser biały tofu360gramów
Skrobia kukurydziana15gramów
Sos sojowy2łyżki
Sos sojowy40mililitrów
Sterylizowane pędy bambusa150gramów
Sól
Woda400mililitrów

1. Przygotowanie tofu

ser biały tofu 360 g  sos sojowy 1 łyżka  olej sezamowy 1 łyżka  olej z pestek dyni 1 łyżka  oliwa 1 łyżka

Tofu kroimy na plasterki. Połowę rozkładamy na głębokim talerzu i skrapiamy sosem i olejami.

Przygotowanie tofu

2. 

sos sojowy 1 łyżka  olej sezamowy 1 łyżka  olej z pestek dyni 1 łyżka  oliwa 1 łyżka

Na pierwszą warstwę układamy drugą połowę tofu i ponownie skrapiamy sosem i olejami. Przykrywamy i odstawiamy do następnego dnia do zamarynowania.

3. Grillowanie

Patelnię do grillowania rozgrzewamy i układamy na niej plasterki tofu. Z obydwóch stron grillujemy na brązowo.

Grillowanie

4. Przygotowanie warzyw

grzyby suszone chińska mieszanka 20 g  marchew 250 g  oliwa 2 łyżki

Suszone grzyby przemywamy i moczymy w wodzie. Marchewkę obieramy, myjemy i na grubo trzemy. Tofu wyciągamy z patelni i kładziemy na niej marchewkę z odcedzonymi grzybami. Skrapiamy olejem i przykrywamy. 5 minut dusimy.

Przygotowanie warzyw

5. 

pieczarki 300 g

Pieczarki myjemy i kroimy na plasterki, dodajemy je do marchewki i dalej wszystko razem 5 minut dusimy pod pokrywką.

6. 

woda 400 ml  sos sojowy 40 ml  skrobia kukurydziana 15 g

W wodzie mieszamy sojowy sos ze skrobią...

7. 

sterylizowane pędy bambusa 150 g

...zalewamy warzywa z grzybami, dodajemy odcedzone bambusowe pędy, mieszamy i 5 minut gotujemy.

8. 

Na warzywach układamy tofu i pod pokrywką wszystko gotujemy i doprowadzamy do wrzenia.

9. Przygotowanie ryżowego makaronu

ryżowy makaron 300 g

Makaron wkładamy do głębokiego garnka i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia.

Przygotowanie ryżowego makaronu

10. 

sól

Zimną wodę odcedzamy, dodajemy sól i makaron zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na dwie minuty, odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą aby się do siebie nie lepił.

11. 

olej słonecznikowy 2 łyżki

Miękki makaron możemy szybko podsmażyć w woku (2 minuty) z odrobiną oleju.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się