PRZEPISY

Grillowane marynowane tofu

Grillowane marynowane tofu

Tofu marynowane w prostej marynacie smażone na patelni do grillowania z marchewką, grzybami, pędami bambusa i ryżowym makaronem.

przepis,fotoprzepis,ser biały tofu,grzyby suszone chińska mieszanka,marchew,pieczarki,sterylizowane pędy bambusa,Dania wegetariańskie,Bezglutenowe,Bezlaktozowe

Dania wegetariańskie

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

grzyby suszone chińska mieszanka20gramów
marchew250gramów
olej sezamowy2łyżki
olej słonecznikowy2łyżki
olej z pestek dyni2łyżki
oliwa4łyżki
pieczarki300gramów
ryżowy makaron300gramów
ser biały tofu360gramów
skrobia kukurydziana15gramów
sos sojowy2łyżki
sos sojowy40mililitrów
sterylizowane pędy bambusa150gramów
sól-
woda400mililitrów

 

Przepis

1. Przygotowanie tofu

ser biały tofu 360 gramów  sos sojowy 1 łyżka  olej sezamowy 1 łyżka  olej z pestek dyni 1 łyżka  oliwa 1 łyżka

Tofu kroimy na plasterki. Połowę rozkładamy na głębokim talerzu i skrapiamy sosem i olejami.

2. 

sos sojowy 1 łyżka  olej sezamowy 1 łyżka  olej z pestek dyni 1 łyżka  oliwa 1 łyżka

Na pierwszą warstwę układamy drugą połowę tofu i ponownie skrapiamy sosem i olejami. Przykrywamy i odstawiamy do następnego dnia do zamarynowania.

3. Grillowanie

Patelnię do grillowania rozgrzewamy i układamy na niej plasterki tofu. Z obydwóch stron grillujemy na brązowo.

4. Przygotowanie warzyw

grzyby suszone chińska mieszanka 20 gramów  marchew 250 gramów  oliwa 2 łyżki

Suszone grzyby przemywamy i moczymy w wodzie. Marchewkę obieramy, myjemy i na grubo trzemy. Tofu wyciągamy z patelni i kładziemy na niej marchewkę z odcedzonymi grzybami. Skrapiamy olejem i przykrywamy. 5 minut dusimy.

5. 

pieczarki 300 gramów

Pieczarki myjemy i kroimy na plasterki, dodajemy je do marchewki i dalej wszystko razem 5 minut dusimy pod pokrywką.

6. 

woda 400 mililitrów  sos sojowy 40 mililitrów  skrobia kukurydziana 15 gramów

W wodzie mieszamy sojowy sos ze skrobią...

7. 

sterylizowane pędy bambusa 150 gramów

...zalewamy warzywa z grzybami, dodajemy odcedzone bambusowe pędy, mieszamy i 5 minut gotujemy.

8. 

Na warzywach układamy tofu i pod pokrywką wszystko gotujemy i doprowadzamy do wrzenia.

9. Przygotowanie ryżowego makaronu

ryżowy makaron 300 gramów

Makaron wkładamy do głębokiego garnka i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia.

10. 

sól

Zimną wodę odcedzamy, dodajemy sól i makaron zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na dwie minuty, odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą aby się do siebie nie lepił.

11. 

olej słonecznikowy 2 łyżki

Miękki makaron możemy szybko podsmażyć w woku (2 minuty) z odrobiną oleju.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie