Pikantne dyniowo-marchewkowe placki

Prosty przepis na przygotowanie smacznych placuszków z sezonowej dyni.
przepis,fotoprzepis,dynia hokkaido,marchew,przyprawa chili,Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
czosnek | 3 17 | ząbki kcal | |
dynia hokkaido | 700 280 | gramów kcal | |
jajka kurze | 4 352 | sztuki kcal | |
marchew | 250 113 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 150 72 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 3 157 | łyżki kcal | |
olej rzepakowy | 200 1798 | mililitrów kcal | |
pikantny sos chili | 2 30 | łyżki kcal | |
przyprawa chili | 2 29 | łyżeczki kcal |
Przepis
1. Trzemy dynię i marchewkę
dynia hokkaido 700 gramów • marchew 250 gramów • czosnek 3 ząbki • jajka kurze 2 sztuki
Do większej miski trzemy na cienkie paski dynię i marchewkę. Dodajemy czosnek i jajka. Wszystko razem mieszamy i solimy.

2.
mleko półtłuste 1,5% 150 mililitrów • jajka kurze 2 sztuki
W mleku ubijamy jajka, mleko dolewamy do dyniowej masy.

3.
przyprawa chili 2 łyżeczki • mąka chlebowa pszenna T750 3 łyżki
Do dyniowej masy dodajemy przyprawę chilli i mąkę. Wszystko razem mieszamy.

4. Smażymy
olej rzepakowy 200 mililitrów • pikantny sos chili 2 łyżki
Na patelni rozgrzewamy olej, w rękach wytwarzamy placki i smażymy je na oleju z obydwóch stron. Podajemy ciepłe z sosem chilli.

Smacznego!