Pikantne dyniowo-marchewkowe placki
Prosty przepis na przygotowanie smacznych placuszków z sezonowej dyni.
przepis,fotoprzepis,dynia hokkaido,marchew,przyprawa chili,Dania wegetariańskie,Sezonowe przepisy
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
czosnek | 3 | ząbki | |
dynia hokkaido | 700 | gramów | |
jajka kurze | 4 | sztuki | |
marchew | 250 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 150 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 3 | łyżki | |
olej rzepakowy | 200 | mililitrów | |
pikantny sos chili | 2 | łyżki | |
przyprawa chili | 2 | łyżeczki |
Przepis
1. Trzemy dynię i marchewkę
dynia hokkaido 700 gramów • marchew 250 gramów • czosnek 3 ząbki • jajka kurze 2 sztuki
Do większej miski trzemy na cienkie paski dynię i marchewkę. Dodajemy czosnek i jajka. Wszystko razem mieszamy i solimy.

2.
mleko półtłuste 1,5% 150 mililitrów • jajka kurze 2 sztuki
W mleku ubijamy jajka, mleko dolewamy do dyniowej masy.

3.
przyprawa chili 2 łyżeczki • mąka chlebowa pszenna T750 3 łyżki
Do dyniowej masy dodajemy przyprawę chilli i mąkę. Wszystko razem mieszamy.

4. Smażymy
olej rzepakowy 200 mililitrów • pikantny sos chili 2 łyżki
Na patelni rozgrzewamy olej, w rękach wytwarzamy placki i smażymy je na oleju z obydwóch stron. Podajemy ciepłe z sosem chilli.

Smacznego!