Pikantne dyniowo-marchewkowe placki
![Pikantne dyniowo-marchewkowe placki](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001342/img_pl_4x3/pikantne-dyniowo-marchewkowe-placki_00180.jpg)
Prosty przepis na przygotowanie smacznych placuszków z sezonowej dyni.
przepis,fotoprzepis,dynia hokkaido,marchew,przyprawa chili,Dania wegetariańskie,Sezonowe przepisy
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
czosnek | 3 | ząbki | |
dynia hokkaido | 700 | gramów | |
jajka kurze | 4 | sztuki | |
marchew | 250 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 150 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 3 | łyżki | |
olej rzepakowy | 200 | mililitrów | |
pikantny sos chili | 2 | łyżki | |
przyprawa chili | 2 | łyżeczki |
Przepis
1. Trzemy dynię i marchewkę
dynia hokkaido 700 gramów • marchew 250 gramów • czosnek 3 ząbki • jajka kurze 2 sztuki
Do większej miski trzemy na cienkie paski dynię i marchewkę. Dodajemy czosnek i jajka. Wszystko razem mieszamy i solimy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001342/small/IMG_9716.jpg)
2.
mleko półtłuste 1,5% 150 mililitrów • jajka kurze 2 sztuki
W mleku ubijamy jajka, mleko dolewamy do dyniowej masy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001342/small/IMG_9718.jpg)
3.
przyprawa chili 2 łyżeczki • mąka chlebowa pszenna T750 3 łyżki
Do dyniowej masy dodajemy przyprawę chilli i mąkę. Wszystko razem mieszamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001342/small/IMG_9719.jpg)
4. Smażymy
olej rzepakowy 200 mililitrów • pikantny sos chili 2 łyżki
Na patelni rozgrzewamy olej, w rękach wytwarzamy placki i smażymy je na oleju z obydwóch stron. Podajemy ciepłe z sosem chilli.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001342/small/IMG_9721.jpg)
Smacznego!