swiatwemnie.pl

Wieprzowe kawałki w warzywno-śmietanowym sosie

    

Podajemy z makaronem albo z parzonym knedlem.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

 

 

cebula100gramów
cukier kryształ1łyżeczka
czarny pieprz mielony-
liść laurowy2sztuki
marchew250gramów
mielona czerwona papryka½łyżeczki
ocet2łyżki
olej słonecznikowy30mililitrów
pietruszka100gramów
sól1łyżeczka
słodka śmietana do gotowania200mililitrów
woda½litra
łopatka wieprzowa500gramów

1. 

cebula 100 gramów  pietruszka 100 gramów  marchew 250 gramów  olej słonecznikowy 30 mililitrów

Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na większe kawałki. 10 minut smażymy je na oleju.

2. 

łopatka wieprzowa 500 gramów  sól 1 łyżeczka  mielona czerwona papryka ½ łyżeczki  czarny pieprz mielony  liść laurowy 2 sztuki

Mięso myjemy, kroimy na kawałeczki i dodajemy do warzyw. Dodajemy sól, paprykę, pieprz i liście laurowe. Chwilkę mięso z warzywami mieszamy,...

3. 

woda ½ litra  cukier kryształ 1 łyżeczka  ocet 2 łyżki

... potem dolewamy wody, dodajemy cukier i ocet. Dusimy pod pokrywką do miękkości mięsa.

4. 

Uduszone mięso oddzielamy od warzyw. Warzywa miksujemy blenderem.

5. 

Do sosu wkładamy z powrotem mięso, doprowadzamy do wrzenia ...

6. 

słodka śmietana do gotowania 200 mililitrów

... dolewamy śmietanę i zagotowujemy.

7. Serwowanie

- z parzonym knedlem.

Serwowanie

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się