Wieprzowe kawałki w warzywno-śmietanowym sosie
Podajemy z makaronem albo z parzonym knedlem.
przepis,fotoprzepis,marchew,łopatka wieprzowa,słodka śmietana do gotowania,Wieprzowina,Sezonowe przepisy,Bezglutenowe
Wieprzowina
Składniki
Składniki
cebula | 100 | gramów | |
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
czarny pieprz mielony | - | ||
liść laurowy | 2 | sztuki | |
marchew | 250 | gramów | |
mielona czerwona papryka | ½ | łyżeczki | |
ocet | 2 | łyżki | |
olej słonecznikowy | 30 | mililitrów | |
pietruszka | 100 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
słodka śmietana do gotowania | 200 | mililitrów | |
woda | ½ | litra | |
łopatka wieprzowa | 500 | gramów |
Przepis
1.
cebula 100 gramów • pietruszka 100 gramów • marchew 250 gramów • olej słonecznikowy 30 mililitrów
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na większe kawałki. 10 minut smażymy je na oleju.
2.
łopatka wieprzowa 500 gramów • sól 1 łyżeczka • mielona czerwona papryka ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony • liść laurowy 2 sztuki
Mięso myjemy, kroimy na kawałeczki i dodajemy do warzyw. Dodajemy sól, paprykę, pieprz i liście laurowe. Chwilkę mięso z warzywami mieszamy,...
3.
woda ½ litra • cukier kryształ 1 łyżeczka • ocet 2 łyżki
... potem dolewamy wody, dodajemy cukier i ocet. Dusimy pod pokrywką do miękkości mięsa.
4.
Uduszone mięso oddzielamy od warzyw. Warzywa miksujemy blenderem.
5.
Do sosu wkładamy z powrotem mięso, doprowadzamy do wrzenia ...
7. Serwowanie
- z parzonym knedlem.
Smacznego!