Wieprzowe mięso na słodko
Wyjątkowe połączenie słodko-kwaśnego smaku jabłek ze słodko-gorzkim smakiem suszonych śliwek, delikatnie słone-przyprawione.
przepis,fotoprzepis,cebula,łopatka wieprzowa,jabłka,Wieprzowina,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Wieprzowina
Kategorie
Wieprzowina Bezglutenowe Bezlaktozowe Sezon - Jabłka (zima) Sezon - Jabłka (jesień) Sezon - Cebula
Składniki
Składniki
cebula | 250 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
czosnek suszony | 1 | łyżeczka | |
jabłka | 250 | gramów | |
mielona czerwona papryka | ½ | łyżeczki | |
olej słonecznikowy | 30 | mililitrów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
woda | 100 | mililitrów | |
łopatka wieprzowa | 800 | gramów | |
śliwki suszone | 50 | gramów |
Przepis
1.
olej słonecznikowy 30 mililitrów • cebula 250 gramów • sól 1 łyżeczka • czosnek suszony 1 łyżeczka • mielona czerwona papryka ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki
Cebulę obieramy, kroimy i 5 minut dusimy pod pokrywką na oleju. Wsypujemy przyprawy, sól i mieszamy.
2.
łopatka wieprzowa 800 gramów • woda 100 mililitrów
Mięso myjemy i kroimy na paseczki, albo małe kostki. Dodajemy go go cebuli, po naciągnięciu mięsa wlewamy wodę i 30 minut pod pokrywką dusimy.
3.
jabłka 250 gramów • śliwki suszone 50 gramów
Jabłka obieramy, usuwamy nasionka i kroimy na plasterki. Suszone śliwki myjemy i kroimy na małe kawałki. Owoce dodajemy do mięsa i wszystko razem dalej dusimy pod pokrywką 30 minut.
4.
Podajemy z ryżem polanym słodko-kwaśnym sosem z uduszonego mięsa.
Smacznego!