PRZEPISY

Szpinakowo bryndzowe przekąski

Szpinakowo bryndzowe przekąski

Wspaniałe słone przekąski, doskonałe na stół byle kiedy i nie tylko jako przekąska podczas wielkanocnych świąt.

przepis,fotoprzepis,świeże liście szpinaku,bryndza,Słone przekąski,Słone ciasta,Wielkanoc

Słone przekąski

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

bryndza125gramów
ciasto francuskie275gramów
jajka kurze3sztuki
kwaśna śmietana (10% tłuszczu)2łyżki
szynka wieprzowa duszona100gramów
sól-
twardy ser50gramów
świeże liście szpinaku80gramów

 

Przepis

1. 

ciasto francuskie 275 gramów  jajka kurze 1 sztuka

Ciasto francuskie zawinięte w papier rozwijamy, kładziemy na blachę i smarujemy roztrzepanym jajkiem.

2. 

świeże liście szpinaku 80 gramów

Szpinak myjemy i delikatnie siekamy.

3. 

szynka wieprzowa duszona 100 gramów

Szynkę kroimy na drobno, wsypujemy na ciasto i przykrywamy szpinakiem.

4. 

bryndza 125 gramów  kwaśna śmietana (10% tłuszczu) 2 łyżki  jajka kurze 2 sztuki

Bryndzę mieszamy ze śmietaną i jajkami. Według potrzeby możemy dodać więcej śmietany, gdyby masa była zbyt gęsta.

5. 

sól

Bryndzę równomiernie rozlewamy na szpinak. Możemy troszkę posolić, jeśli chcemy mieć przekąski bardziej słone.

6. 

twardy ser 50 gramów

Twardy ser trzemy i posypujemy wierzch słonego ciasta.

7. 

Pieczemy 30 minut-y w temperaturze 180 °C.

8. 

Ostudzone ciasto kroimy na małe trójkąciki, albo inne kształty według własnego pomysłu.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie