Bryndzowe orkiszowe krupy z boczkiem
![Bryndzowe orkiszowe krupy z boczkiem](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001901/img_pl_4x3/bryndzowe-orkiszowe-krupy-z-boczkiem_00180.jpg)
Bryndzowe orkiszowe kernotto z porem i boczkiem, które wam na pewno będzie smakować.
przepis,fotoprzepis,krupy orkiszowe (orkiszowe kernotto),por,bryndza,Wieprzowina,Sezonowe przepisy
Wieprzowina
Składniki
Składniki
boczek przerośnięty | - | ||
bryndza | 250 | gramów | |
krupy orkiszowe (orkiszowe kernotto) | 300 | gramów | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 100 | gramów | |
por | 250 | gramów | |
woda | 600 | mililitrów |
Przepis
1.
krupy orkiszowe (orkiszowe kernotto) 300 gramów • woda 600 mililitrów
Krupy przemywamy, wkładamy do garnka i wlewamy wodę. Gotujemy 15 - 20 minut, według tego czy chcemy mieć krupy mniej lub bardziej rozgotowane. Najlepsze są delikatnie chrupiące.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001901/small/IMG_2610.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001901/small/IMG_2612.jpg)
3.
...i na drobno kroimy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001901/small/IMG_2617.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001901/small/IMG_2615.jpg)
5.
Pora dodajemy do ugotowanych krup, mieszamy i 3-4 minutki gotujemy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001901/small/IMG_2620.jpg)
6.
bryndza 250 gramów • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 100 gramów
Bryndzę mieszamy ze śmietaną...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001901/small/IMG_2622.jpg)
7.
...i dodajemy do krup.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001901/small/IMG_2624.jpg)
8.
Podajemy ciepłe, posypane podsmażonym boczkiem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001901/small/IMG_2627.jpg)
Smacznego!