swiatwemnie.pl

Ziemniaczano-bryndzowe krokiety

    

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

bryndza125gramów
mąka luksusowa pszenna T550125gramów
olej rzepakowy-
sól½łyżeczki
ziemniaki500gramów

1. 

ziemniaki 500 gramów

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, odstawiamy do ostudzenia i obieramy.

2. 

Obrane ziemniaki trzemy na tarce.

3. 

bryndza 125 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 125 gramów  sól ½ łyżeczki

Dodajemy bryndzę, mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto ...

4. 

... i wytwarzamy z niego kuleczki.

5. 

olej rzepakowy

Smażymy na gorącym oleju. Podczas obracania przystępujemy ostrożnie ponieważ ciasto jest delikatne i krokiety mogłyby się rozpaść.

6. 

Usmażone wyciągamy na ręczniczek papierowy, zostawiamy do częściowego ostudzenia i aż potem je z ręczniczka zbieramy. Ochładzaniem częściowo stężeją.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się