Ziemniaczano-bryndzowe krokiety
![Ziemniaczano-bryndzowe krokiety](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001381/img_pl_4x3/ziemniaczano-bryndzowe-krokiety_00180.jpg)
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,bryndza,Dodatki ziemniaczane,Sezonowe przepisy
Dodatki ziemniaczane
Składniki
Składniki
bryndza | 125 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 125 | gramów | |
olej rzepakowy | - | ||
sól | ½ | łyżeczki | |
ziemniaki | 500 | gramów |
Przepis
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001381/small/IMG_9520.jpg)
2.
Obrane ziemniaki trzemy na tarce.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001381/small/IMG_9779.jpg)
3.
bryndza 125 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 125 gramów • sól ½ łyżeczki
Dodajemy bryndzę, mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto ...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001381/small/IMG_9781.jpg)
4.
... i wytwarzamy z niego kuleczki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001381/small/IMG_9786.jpg)
5.
Smażymy na gorącym oleju. Podczas obracania przystępujemy ostrożnie ponieważ ciasto jest delikatne i krokiety mogłyby się rozpaść.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001381/small/IMG_9789.jpg)
6.
Usmażone wyciągamy na ręczniczek papierowy, zostawiamy do częściowego ostudzenia i aż potem je z ręczniczka zbieramy. Ochładzaniem częściowo stężeją.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001381/small/IMG_9791.jpg)
Smacznego!