Ziemniaczano-bryndzowe krokiety
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,bryndza,Dodatki ziemniaczane,Sezonowe przepisy
Dodatki ziemniaczane
Składniki
Składniki
bryndza | 125 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 125 | gramów | |
olej rzepakowy | - | ||
sól | ½ | łyżeczki | |
ziemniaki | 500 | gramów |
Przepis

2.
Obrane ziemniaki trzemy na tarce.

3.
bryndza 125 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 125 gramów • sól ½ łyżeczki
Dodajemy bryndzę, mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto ...

4.
... i wytwarzamy z niego kuleczki.

5.
Smażymy na gorącym oleju. Podczas obracania przystępujemy ostrożnie ponieważ ciasto jest delikatne i krokiety mogłyby się rozpaść.

6.
Usmażone wyciągamy na ręczniczek papierowy, zostawiamy do częściowego ostudzenia i aż potem je z ręczniczka zbieramy. Ochładzaniem częściowo stężeją.

Smacznego!