PRZEPISY

Kółeczka z bryndzą

Kółeczka z bryndzą

Słony przysmak dla świątecznych gości.

przepis,fotoprzepis,bryndza,Słone przekąski

Słone przekąski

Pichcił

Ilość porcji

80

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

bryndza200gramów
cukier kryształ½łyżeczki
jajka kurze3sztuki
kminek-
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)100gramów
masło-
mielona czerwona papryka-
mleko półtłuste 1,5%250mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750250gramów
mąka luksusowa pszenna T550250gramów
mąka luksusowa pszenna T550-
olej słonecznikowy75mililitrów
sól1.25łyżeczki
sól-
zielona cebulka2sztuki
ziemniaki100gramów
świeże drożdże20gramów

 

Przepis

1. Bryndzowe nadzienie

ziemniaki 100 gramów

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Zostawiamy do wystygnięcia.

2. 

Ostudzone ziemniaki obieramy i na drobno trzemy.

3. 

zielona cebulka 2 sztuki

Cebulę myjemy i drobno kroimy.

4. 

bryndza 200 gramów  jajka kurze 2 sztuki  sól 1 łyżeczka  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 100 gramów

Bryndzę wymieszamy z ziemniakami, cebulą, jajkiem, solą, i śmietaną.

5. Ciasto

mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów  świeże drożdże 20 gramów  cukier kryształ ½ łyżeczki  mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów  jajka kurze 1 sztuka  olej słonecznikowy 75 mililitrów  sól ¼ łyżeczki

W ciepłym mleku rozdrabniamy drożdże, dodajemy troszkę cukru i robimy rozczyn. Do miski zważymy obydwie mąki, dodajemy jajka, olej, sól i dolewamy rozczyn. Dobrze wyrabiamy ciasto i zostawiamy go przykryte do wyrośnięcia.

6. 

mąka luksusowa pszenna T550

Wyrośnięte ciasto w częściach rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką i wykrawamy z niego małe kółeczka.

7. 

masło

Kółeczka kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każde kółeczko pocieramy rozpuszczonym masłem.

8. 

sól  mielona czerwona papryka  kminek

Na środek kółeczka dajemy jedną łyżeczkę nadzienia i rozcieramy je ale nie całkowicie po brzegi. Posypujemy solą i papryką. Do smaku możemy posypać też kminkiem.

9. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 15 minut przy temperaturze 180°C. Ciasteczka po upieczeniu są chrupiące. W zamkniętym pojemniczku zmiękną.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie