Kółeczka z bryndzą

Słony przysmak dla świątecznych gości.
przepis,fotoprzepis,bryndza,Słone przekąski
Słone przekąski
Kategorie
Słone przekąski ›Składniki
Składniki
bryndza | 200 550 | gramów kcal | |
cukier kryształ | ½ 11 | łyżeczki kcal | |
jajka kurze | 3 264 | sztuki kcal | |
kminek | 0 ?? | kcal | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 100 160 | gramów kcal | |
masło | 0 ?? | kcal | |
mielona czerwona papryka | 0 ?? | kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 250 120 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 868 | gramów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 250 890 | gramów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 0 ?? | kcal | |
olej słonecznikowy | 75 675 | mililitrów kcal | |
sól | 1.25 0 | łyżeczki kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
zielona cebulka | 2 ?? | sztuki kcal | |
ziemniaki | 100 92 | gramów kcal | |
świeże drożdże | 20 21 | gramów kcal |
Przepis
1. Bryndzowe nadzienie
ziemniaki 100 gramów
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Zostawiamy do wystygnięcia.

2.
Ostudzone ziemniaki obieramy i na drobno trzemy.


4.
bryndza 200 gramów • jajka kurze 2 sztuki • sól 1 łyżeczka • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 100 gramów
Bryndzę wymieszamy z ziemniakami, cebulą, jajkiem, solą, i śmietaną.

5. Ciasto
mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów • świeże drożdże 20 gramów • cukier kryształ ½ łyżeczki • mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów • jajka kurze 1 sztuka • olej słonecznikowy 75 mililitrów • sól ¼ łyżeczki
W ciepłym mleku rozdrabniamy drożdże, dodajemy troszkę cukru i robimy rozczyn. Do miski zważymy obydwie mąki, dodajemy jajka, olej, sól i dolewamy rozczyn. Dobrze wyrabiamy ciasto i zostawiamy go przykryte do wyrośnięcia.

6.
Wyrośnięte ciasto w częściach rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką i wykrawamy z niego małe kółeczka.

7.
Kółeczka kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każde kółeczko pocieramy rozpuszczonym masłem.

8.
sól • mielona czerwona papryka • kminek
Na środek kółeczka dajemy jedną łyżeczkę nadzienia i rozcieramy je ale nie całkowicie po brzegi. Posypujemy solą i papryką. Do smaku możemy posypać też kminkiem.

9.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 15 minut przy temperaturze 180°C. Ciasteczka po upieczeniu są chrupiące. W zamkniętym pojemniczku zmiękną.

Smacznego!