swiatwemnie.pl

Kółeczka z bryndzą

    

Słony przysmak dla świątecznych gości.

Pichcił

Ilość porcji

80

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. Bryndzowe nadzienie

ziemniaki 100 gramów

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Zostawiamy do wystygnięcia.

Bryndzowe nadzienie

2. 

Ostudzone ziemniaki obieramy i na drobno trzemy.

3. 

zielona cebulka 2 sztuki

Cebulę myjemy i drobno kroimy.

4. 

bryndza 200 gramów  jajka kurze 2 sztuki  sól 1 łyżeczka  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 100 gramów

Bryndzę wymieszamy z ziemniakami, cebulą, jajkiem, solą, i śmietaną.

5. Ciasto

mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów  świeże drożdże 20 gramów  cukier kryształ ½ łyżeczki  mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów  jajka kurze 1 sztuka  olej słonecznikowy 75 mililitrów  sól ¼ łyżeczki

W ciepłym mleku rozdrabniamy drożdże, dodajemy troszkę cukru i robimy rozczyn. Do miski zważymy obydwie mąki, dodajemy jajka, olej, sól i dolewamy rozczyn. Dobrze wyrabiamy ciasto i zostawiamy go przykryte do wyrośnięcia.

Ciasto

6. 

mąka luksusowa pszenna T550

Wyrośnięte ciasto w częściach rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką i wykrawamy z niego małe kółeczka.

7. 

masło

Kółeczka kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każde kółeczko pocieramy rozpuszczonym masłem.

8. 

sól  mielona czerwona papryka  kminek

Na środek kółeczka dajemy jedną łyżeczkę nadzienia i rozcieramy je ale nie całkowicie po brzegi. Posypujemy solą i papryką. Do smaku możemy posypać też kminkiem.

9. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 15 minut przy temperaturze 180°C. Ciasteczka po upieczeniu są chrupiące. W zamkniętym pojemniczku zmiękną.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się