PRZEPISY

Bryndzowe paluszki

Bryndzowe paluszki

Smaczne bryndzowe paluszki nadające się na każdą uroczystość.

przepis,fotoprzepis,bryndza,Słone przekąski,Wielkanoc,Sylwester,Boże Narodzenie

Słone przekąski

Pichcił

Ilość porcji

60

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

bryndza250gramów
jajka kurze1sztuka
jajka kurze-
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)200gramów
masło250gramów
mąka chlebowa pszenna T750500gramów
sól2łyżeczki
ziarna sezamu-

 

Przepis

1. 

masło 250 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów  bryndza 250 gramów  jajka kurze 1 sztuka  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 gramów  sól 2 łyżeczki

W misce mieszamy wszystkie składniki. Wyrabiamy gładkie ciasto, które posypujemy mąką. Na pół godziny odkładamy do lodówki.

2. 

Po odstaniu ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około jednego centymetra.

3. 

ziarna sezamu  jajka kurze

Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem albo serem i nożykiem wykrawamy na paluszki.

4. 

Paluszki przekładamy na blachę ...

5. 

... i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200°C około 12 minut na złoty kolor.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie