Bryndzowe paluszki

Smaczne bryndzowe paluszki nadające się na każdą uroczystość.
przepis,fotoprzepis,bryndza,Słone przekąski,Wielkanoc,Sylwester,Boże Narodzenie
Słone przekąski
Kategorie
Słone przekąski › Wielkanoc › Sylwester › Boże Narodzenie › Bożonarodzeniowe przekąski › Sylwestrowe przekąski ›Składniki
Składniki
bryndza | 250 688 | gramów kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
jajka kurze | 0 ?? | kcal | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 200 320 | gramów kcal | |
masło | 250 1835 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 500 1735 | gramów kcal | |
sól | 2 0 | łyżeczki kcal | |
ziarna sezamu | 0 ?? | kcal |
Przepis
1.
masło 250 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów • bryndza 250 gramów • jajka kurze 1 sztuka • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 gramów • sól 2 łyżeczki
W misce mieszamy wszystkie składniki. Wyrabiamy gładkie ciasto, które posypujemy mąką. Na pół godziny odkładamy do lodówki.

2.
Po odstaniu ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około jednego centymetra.

3.
Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem albo serem i nożykiem wykrawamy na paluszki.

4.
Paluszki przekładamy na blachę ...

5.
... i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200°C około 12 minut na złoty kolor.

Smacznego!