swiatwemnie.pl

Bryndzowe paluszki

     

Smaczne bryndzowe paluszki nadające się na każdą uroczystość.

Pichcił

Ilość porcji

60

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

 

1. 

masło 250 g  mąka chlebowa pszenna T750 500 g  bryndza 250 g  jajka kurze 1 sztuka  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 g  sól 2 łyżeczki

W misce mieszamy wszystkie składniki. Wyrabiamy gładkie ciasto, które posypujemy mąką. Na pół godziny odkładamy do lodówki.

2. 

Po odstaniu ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około jednego centymetra.

3. 

ziarna sezamu  jajka kurze

Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem albo serem i nożykiem wykrawamy na paluszki.

4. 

Paluszki przekładamy na blachę ...

5. 

... i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200°C około 12 minut na złoty kolor.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się