swiatwemnie.pl

Śmietanowa kapusta włoska na gęsto z wieprzowiną

    

Ulubiona klasyka: kapusta włoska na gęsto z duszoną wieprzowiną. Podajemy według smaku ze świeżym pachnącym chlebkiem.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

cebula120gramów
czosnek4ząbki
kapusta włoska800gramów
kminek mielony1.5łyżeczki
masło30gramów
mielona czerwona papryka1łyżeczka
mleko tłuste 3,5%100mililitrów
przyprawa kurkuma½łyżeczki
schab wieprzowy550gramów
skrobia kukurydziana40gramów
smalec60gramów
sól2.5łyżeczki
sól-
woda600mililitrów
ziemniaki400gramów
śmietana do ubijania (30-33%)250mililitrów

1. 

cebula 120 gramów  smalec 30 gramów

Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na smalcu.

2. 

kapusta włoska 800 gramów

Kapustę myjemy i na drobno kroimy.

3. 

sól 1.5 łyżeczki  kminek mielony 1 łyżeczka

Kapustę dodajemy do cebuli, solimy, dodajemy kminek i mieszamy.

4. 

ziemniaki 400 gramów  woda 200 mililitrów

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy i dodajemy do kapusty. Podlewamy wodą, mieszamy i dusimy do miękkości.

5. 

śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów  mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów  skrobia kukurydziana 30 gramów

Ze śmietany, mleka i skrobi kukurydzianej robimy zawiesinę.

6. 

czosnek 4 ząbki  sól  masło 30 gramów

Zawiesinę wlewamy do ugotowanej kapusty z ziemniakami, zagotowujemy i dodajemy obrany, przeciśnięty czosnek. Odstawiamy z ognia, dodajemy masło i według smaku dosalamy.

7. 

schab wieprzowy 550 gramów  smalec 30 gramów

Wieprzowe mięso rozklepujemy i smażymy na smalcu z obydwóch stron.

8. 

sól 1 łyżeczka  mielona czerwona papryka 1 łyżeczka  kminek mielony ½ łyżeczki  przyprawa kurkuma ½ łyżeczki  woda 200 mililitrów

Solimy, posypujemy papryką, pieprzem, kminkiem, kurkumą, podlewamy wodą i dusimy przez około 40 minut do miękkości.

9. 

woda 200 mililitrów  skrobia kukurydziana 10 gramów

W odrobinie wody mieszamy skrobię kukurydzianą i zagęszczamy sos w mięsie.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się