swiatwemnie.pl

Śmietanowa kapusta włoska na gęsto z wieprzowiną

     

Ulubiona klasyka: kapusta włoska na gęsto z duszoną wieprzowiną. Podajemy według smaku ze świeżym pachnącym chlebkiem.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:    

 

Cebula120gramów
Czosnek4ząbki
Kapusta włoska800gramów
Kminek mielony1.5łyżeczki
Masło30gramów
Mielona czerwona papryka1łyżeczka
Mleko tłuste 3,5%100mililitrów
Przyprawa kurkuma½łyżeczki
Schab wieprzowy550gramów
Skrobia kukurydziana40gramów
Smalec60gramów
Sól2.5łyżeczki
Sól
Woda600mililitrów
Ziemniaki400gramów
Śmietana do ubijania (30-33%)250mililitrów

1. 

cebula 120 g  smalec 30 g

Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na smalcu.

2. 

kapusta włoska 800 g

Kapustę myjemy i na drobno kroimy.

3. 

sól 1.5 łyżeczki  kminek mielony 1 łyżeczka

Kapustę dodajemy do cebuli, solimy, dodajemy kminek i mieszamy.

4. 

ziemniaki 400 g  woda 200 ml

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy i dodajemy do kapusty. Podlewamy wodą, mieszamy i dusimy do miękkości.

5. 

śmietana do ubijania (30-33%) 250 ml  mleko tłuste 3,5% 100 ml  skrobia kukurydziana 30 g

Ze śmietany, mleka i skrobi kukurydzianej robimy zawiesinę.

6. 

czosnek 4 ząbki  sól  masło 30 g

Zawiesinę wlewamy do ugotowanej kapusty z ziemniakami, zagotowujemy i dodajemy obrany, przeciśnięty czosnek. Odstawiamy z ognia, dodajemy masło i według smaku dosalamy.

7. 

schab wieprzowy 550 g  smalec 30 g

Wieprzowe mięso rozklepujemy i smażymy na smalcu z obydwóch stron.

8. 

sól 1 łyżeczka  mielona czerwona papryka 1 łyżeczka  kminek mielony ½ łyżeczki  przyprawa kurkuma ½ łyżeczki  woda 200 ml

Solimy, posypujemy papryką, pieprzem, kminkiem, kurkumą, podlewamy wodą i dusimy przez około 40 minut do miękkości.

9. 

woda 200 ml  skrobia kukurydziana 10 g

W odrobinie wody mieszamy skrobię kukurydzianą i zagęszczamy sos w mięsie.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się