Śmietanowa kapusta włoska na gęsto z wieprzowiną

Ulubiona klasyka: kapusta włoska na gęsto z duszoną wieprzowiną. Podajemy według smaku ze świeżym pachnącym chlebkiem.
przepis,fotoprzepis,kapusta włoska,ziemniaki,śmietana do ubijania (30-33%),schab wieprzowy,Wieprzowina,Bezglutenowe
Wieprzowina
Składniki
Składniki
cebula | 120 53 | gramów kcal | |
czosnek | 4 22 | ząbki kcal | |
kapusta włoska | 800 232 | gramów kcal | |
kminek mielony | 1.5 25 | łyżeczki kcal | |
masło | 30 221 | gramów kcal | |
mielona czerwona papryka | 1 16 | łyżeczka kcal | |
mleko tłuste 3,5% | 100 64 | mililitrów kcal | |
przyprawa kurkuma | ½ 8 | łyżeczki kcal | |
schab wieprzowy | 550 798 | gramów kcal | |
skrobia kukurydziana | 40 145 | gramów kcal | |
smalec | 60 538 | gramów kcal | |
sól | 2.5 0 | łyżeczki kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
woda | 600 0 | mililitrów kcal | |
ziemniaki | 400 368 | gramów kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 778 | mililitrów kcal |
Przepis

3.
sól 1.5 łyżeczki • kminek mielony 1 łyżeczka
Kapustę dodajemy do cebuli, solimy, dodajemy kminek i mieszamy.

4.
ziemniaki 400 gramów • woda 200 mililitrów
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy i dodajemy do kapusty. Podlewamy wodą, mieszamy i dusimy do miękkości.

5.
śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów • mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów • skrobia kukurydziana 30 gramów
Ze śmietany, mleka i skrobi kukurydzianej robimy zawiesinę.

6.
czosnek 4 ząbki • sól • masło 30 gramów
Zawiesinę wlewamy do ugotowanej kapusty z ziemniakami, zagotowujemy i dodajemy obrany, przeciśnięty czosnek. Odstawiamy z ognia, dodajemy masło i według smaku dosalamy.

7.
schab wieprzowy 550 gramów • smalec 30 gramów
Wieprzowe mięso rozklepujemy i smażymy na smalcu z obydwóch stron.

8.
sól 1 łyżeczka • mielona czerwona papryka 1 łyżeczka • kminek mielony ½ łyżeczki • przyprawa kurkuma ½ łyżeczki • woda 200 mililitrów
Solimy, posypujemy papryką, pieprzem, kminkiem, kurkumą, podlewamy wodą i dusimy przez około 40 minut do miękkości.

9.
woda 200 mililitrów • skrobia kukurydziana 10 gramów
W odrobinie wody mieszamy skrobię kukurydzianą i zagęszczamy sos w mięsie.

Smacznego!