swiatwemnie.pl

Faszerowane liście kapusty włoskiej w sosie pomidorowym

Doskonałe i soczyste faszerowane liście kapusty włoskiej.

 

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 2 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Cebula80gramów
Czarny pieprz mielony½łyżeczki
Czosnek5ząbków
Kapusta włoska
Kminek1łyżeczka
Mięso mielone wieprzowe1000gramów
Przecier pomidorowy500mililitrów
Ryż okrągłoziarnisty250gramów
Sól
Sól2łyżeczki
Woda
Woda500mililitrów

1. 

kapusta włoska  ryż okrągłoziarnisty 250 g  sól  woda

Kapustę rozdzielamy na liście (12 szt), wkładamy do większego pojemnika i zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na 10 do zaparzenia. Ryż gotujemy z słonej wodzie i odstawiamy do wystudzenia.

2. 

mięso mielone wieprzowe 1000 g  sól 2 łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  cebula 80 g  czosnek 5 ząbków

Mięso mieszamy z ryżem, solą, pieprzem, na drobno nakrojoną cebulą i przeciśniętym czosnkiem. Wodę, w której parzyły się liście kapusty, wylewamy, liście wykładamy na kuchenną deskę i mięsno-ryżową mieszankę w odpowiednich ilościach na nie kładziemy. Farsz w liściach zawijamy a złożeniem brzegów wytwarzamy prostokątne kieszonki.

3. 

woda 500 ml  przecier pomidorowy 500 ml  kminek 1 łyżeczka

Kieszonki układamy w głębszym naczyniu żaroodpornym i polewamy olejem. Wodę mieszamy z przecierem pomidorowym, zalewamy liście i posypujemy kminkiem. Pieczemy w piekarniku na średnim stopniu przykryte 90 minut, odkryte 10 minut.

4. 

Podajemy z gotowanymi ziemniakami.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się