swiatwemnie.pl

Bananowo karmelowe ciasto

    

Przepis na doskonałe ciasto z bananami i karmelowym nadzieniem.

Pichcił

Ilość porcji

30

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

 

 

1. 

żółtko jajka 5 sztuk  cukier kryształ 200 gramów  woda 100 mililitrów  olej słonecznikowy 100 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 210 gramów  proszek do pieczenia 15 gramów  białko jajka 5 sztuk  sól 1 szczypta

Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka mieszamy z cukrem do piany, dodajemy olej, wodę i mąkę z proszkiem do pieczenia. Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę, którą ostrożnie wymieszamy z masą z żółtek.Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 15 - 20 minut.

2. Przygotowanie kremu

cukier kryształ 200 gramów  śmietana do ubijania (30-33%) 200 mililitrów

Na małym ogniu karmelizujemy kryształowy cukier. Gdy karmel jest gładki i bez grudek dolewamy do niego śmietanę.Karmel po przelaniu natychmiast krzepnie ale po krótkim gotowaniu na małym ogniu ponownie rozpuszcza się w śmietanie.

Przygotowanie kremu

3. 

budyń waniliowy w proszku 40 gramów  mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów  masło 250 gramów

Po rozpuszczeniu dolewamy do karmelu mleko zmieszane z waniliowym budyniem ( Złoty Kłos ). Krótko gotujemy do zgęstnienia. Po ostygnięciu karmelu stopniowo przemieszujemy z zmiękczonym masłem.

4. 

banan 6 sztuk

Na schłodzony spód układamy podłużnie przekrojone banany, nanosimy krem i rozcieramy.

5. 

orzechy włoskie  czekolada

Posypujemy drobno posiekanymi orzeszkami i ozdabiamy czekoladą.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się