Bananowo karmelowe ciasto
Przepis na doskonałe ciasto z bananami i karmelowym nadzieniem.
przepis,fotoprzepis,cukier kryształ,cukier kryształ,śmietana do ubijania (30-33%),banan,orzechy włoskie,Ciasta kremowe,Sezonowe przepisy
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
banan | 6 | sztuk | |
białko jajka | 5 | sztuk | |
budyń waniliowy w proszku | 40 | gramów | |
cukier kryształ | 400 | gramów | |
czekolada | - | ||
masło | 250 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 200 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 210 | gramów | |
olej słonecznikowy | 100 | mililitrów | |
orzechy włoskie | - | ||
proszek do pieczenia | 15 | gramów | |
sól | 1 | szczypta | |
woda | 100 | mililitrów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 200 | mililitrów | |
żółtko jajka | 5 | sztuk |
Przepis
1.
żółtko jajka 5 sztuk • cukier kryształ 200 gramów • woda 100 mililitrów • olej słonecznikowy 100 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 210 gramów • proszek do pieczenia 15 gramów • białko jajka 5 sztuk • sól 1 szczypta
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka mieszamy z cukrem do piany, dodajemy olej, wodę i mąkę z proszkiem do pieczenia. Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę, którą ostrożnie wymieszamy z masą z żółtek.Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 15 - 20 minut.
2. Przygotowanie kremu
cukier kryształ 200 gramów • śmietana do ubijania (30-33%) 200 mililitrów
Na małym ogniu karmelizujemy kryształowy cukier. Gdy karmel jest gładki i bez grudek dolewamy do niego śmietanę.Karmel po przelaniu natychmiast krzepnie ale po krótkim gotowaniu na małym ogniu ponownie rozpuszcza się w śmietanie.
3.
budyń waniliowy w proszku 40 gramów • mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów • masło 250 gramów
Po rozpuszczeniu dolewamy do karmelu mleko zmieszane z waniliowym budyniem ( Złoty Kłos ). Krótko gotujemy do zgęstnienia. Po ostygnięciu karmelu stopniowo przemieszujemy z zmiękczonym masłem.
4.
banan 6 sztuk
Na schłodzony spód układamy podłużnie przekrojone banany, nanosimy krem i rozcieramy.
Smacznego!