swiatwemnie.pl

Zupa z pora ze smażoną ciecierzycą

    

Jesienna zupa z pora, która was rozgrzeje.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

Trudność

niska

 

 

kostka drobiowa20gramów
masło80gramów
mąka chlebowa pszenna T7504łyżki
nasionka (lnu, słonecznika, sezamu itp.)1łyżeczka
oliwa1łyżka
pieprz biały mielony½łyżeczki
por500gramów
suszona ciecierzyca150gramów
sól1.25łyżeczki
woda2litry
ziemniaki500gramów

1. 

suszona ciecierzyca 150 gramów

Ciecierzycę moczymy na noc w wodzie i na drugi dzień gotujemy ją do miękkości. Odcedzamy i lekko osuszamy.

2. 

oliwa 1 łyżka  nasionka (lnu, słonecznika, sezamu itp.) 1 łyżeczka  sól ¼ łyżeczki

Potem ją smażymy na oleju. Solimy i doprawiamy np: siemieniem lnianym i sezamem.

3. 

por 500 gramów  masło 80 gramów  sól 1 łyżeczka  pieprz biały mielony ½ łyżeczki

Por myjemy, kroimy i smażymy na maśle. Dodajemy sól i pieprz...

4. 

mąka chlebowa pszenna T750 4 łyżki  woda 2 litry  kostka drobiowa 20 gramów

...posypujemy mąką. Mieszamy i dolewamy gorącą wodę, w której wymieszaliśmy wcześniej bulion.

5. 

ziemniaki 500 gramów

Dodajemy obrane i na małe kostki pokrojone ziemniaki. Gotujemy często mieszając 20 minut, do miękkości ziemniaków.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się