swiatwemnie.pl

Zupa grzybowa

     

Jesienna zupa ze świeżo suszonych grzybów i maślaków.

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

wysoka

 

 

Cebula90gramów
Jajka kurze1sztuka
Kminek mielony1łyżeczka
Leśne grzyby500gramów
Mąka chlebowa pszenna t75040gramów
Mąka tortowa pszenna t450125gramów
Nać pietruszki30gramów
Smalec30gramów
Sól2łyżeczki
Sól
Woda
Woda3litry
Ziemniaki500gramów

1. 

leśne grzyby 500 g

Nazbierane grzyby oczyszczamy. Z suszonych grzybów delikatnym obieraniem usuwamy igiełki i inne zanieczyszczenia z kapelusików. Maślakom oczyszczamy kapelusiki poprzez ściągnięcie warstwy skórki na wierzchu kapelusika. Każdy grzyb przekrawamy i kontrolujemy czy nie jest robaczywy.

2. 

Następnie grzyby myjemy pod bieżącą wodą, kroimy i ...

3. 

woda

...wkładamy je na minutę zagotować do wrzącej wody.

4. 

Po zagotowaniu wodę wylewamy.

5. 

woda 2.5 litra  kminek mielony 1 łyżeczka  sól 2 łyżeczki

Grzyby wkładamy do garnka, dodajemy wodę, kminek, sól a następnie doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 20 minut.

6. 

ziemniaki 500 g

Podczas gotowania grzybów, ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na małe kostki. Po upłynięciu czasu gotowania grzybów, dodajemy do nich ziemniaki i dalej wszystko gotujemy przez kolejne 20 minut.

7. 

mąka tortowa pszenna T450 125 g  jajka kurze 1 sztuka

Z mąki i jajka wyrabiamy gęste ciasto.

8. 

Ciasto trzemy na tarce ...

9. 

...i wsypujemy do zupy. Gotujemy 10 minut.

10. Zasmażka

smalec 30 g  cebula 90 g  mąka chlebowa pszenna T750 40 g  woda ½ litra

W rondelku smażymy na smalcu pokrojoną cebulę. Dodajemy mąkę i chwilę ją smażymy. Następnie dolewamy wodę i zasmażkę gotujemy.

Zasmażka

11. 

Zasmażkę przecedzamy do zupy i zupę zagotowujemy.

12. 

nać pietruszki 30 g

Nać pietruszki myjemy i kroimy.

13. 

sól

Dodajemy ją do zupy, według smaku możemy zupę dosolić a następnie podajemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się