swiatwemnie.pl

Zupa grzybowa

    

Jesienna zupa ze świeżo suszonych grzybów i maślaków.

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

wysoka

 

 

cebula90gramów
jajka kurze1sztuka
kminek mielony1łyżeczka
leśne grzyby500gramów
mąka chlebowa pszenna T75040gramów
mąka tortowa pszenna T450125gramów
nać pietruszki30gramów
smalec30gramów
sól2łyżeczki
sól-
woda-
woda3litry
ziemniaki500gramów

1. 

leśne grzyby 500 gramów

Nazbierane grzyby oczyszczamy. Z suszonych grzybów delikatnym obieraniem usuwamy igiełki i inne zanieczyszczenia z kapelusików. Maślakom oczyszczamy kapelusiki poprzez ściągnięcie warstwy skórki na wierzchu kapelusika. Każdy grzyb przekrawamy i kontrolujemy czy nie jest robaczywy.

2. 

Następnie grzyby myjemy pod bieżącą wodą, kroimy i ...

3. 

woda

...wkładamy je na minutę zagotować do wrzącej wody.

4. 

Po zagotowaniu wodę wylewamy.

5. 

woda 2.5 litra  kminek mielony 1 łyżeczka  sól 2 łyżeczki

Grzyby wkładamy do garnka, dodajemy wodę, kminek, sól a następnie doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 20 minut.

6. 

ziemniaki 500 gramów

Podczas gotowania grzybów, ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na małe kostki. Po upłynięciu czasu gotowania grzybów, dodajemy do nich ziemniaki i dalej wszystko gotujemy przez kolejne 20 minut.

7. 

mąka tortowa pszenna T450 125 gramów  jajka kurze 1 sztuka

Z mąki i jajka wyrabiamy gęste ciasto.

8. 

Ciasto trzemy na tarce ...

9. 

...i wsypujemy do zupy. Gotujemy 10 minut.

10. Zasmażka

smalec 30 gramów  cebula 90 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 40 gramów  woda ½ litra

W rondelku smażymy na smalcu pokrojoną cebulę. Dodajemy mąkę i chwilę ją smażymy. Następnie dolewamy wodę i zasmażkę gotujemy.

Zasmażka

11. 

Zasmażkę przecedzamy do zupy i zupę zagotowujemy.

12. 

nać pietruszki 30 gramów

Nać pietruszki myjemy i kroimy.

13. 

sól

Dodajemy ją do zupy, według smaku możemy zupę dosolić a następnie podajemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się