Warzywne curry

Smaczny, zdrowy i bardzo dobry warzywny gulasz z indyjskiej kuchni. Podajemy z ryżem. Rodzaje warzyw w warzywnym curry możemy zamieniać. Zamiast cukinii użyć na przykład bakłażana lub dynię ...
przepis,fotoprzepis,cukinia,marchew,papryka,pomidory,por,czosnek,korzeń imbiru,ziemniaki,kokosowe mleko,Dania wegetariańskie,Bezglutenowe
Dania wegetariańskie
Kategorie
Dania wegetariańskie › Bezglutenowe › Sezon - Cukinia › Sezon - Pomidory › Sezon - Czosnek › Sezon - Marchewka › Sezon - Ziemniaki › Sezon - Por › Sezon - Papryka ›Składniki
Składniki
Ananasowy sos z jogurtem przepis | 0 ?? | kcal | |
Nektarynkowy chutney przepis | 0 ?? | kcal | |
Przyprawa musztarda czarna | ½ 14 | łyżeczki kcal | |
Ryż Basmati - podstawowy przepis na przygotowanie przepis | 0 ?? | kcal | |
cukinia | 400 72 | gramów kcal | |
czosnek | 2 11 | ząbki kcal | |
kokosowe mleko | 150 219 | mililitrów kcal | |
korzeń imbiru | 8 3 | gramów kcal | |
marchew | 200 90 | gramów kcal | |
masło | 50 367 | gramów kcal | |
papryka | 200 32 | gramów kcal | |
pomidory | 200 50 | gramów kcal | |
por | 200 92 | gramów kcal | |
przecier pomidorowy | 200 136 | mililitrów kcal | |
przyprawa Garam masala | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
przyprawa kolendra cała | ½ 8 | łyżeczki kcal | |
przyprawa kurkuma | 1 16 | łyżeczka kcal | |
sól himalajska różowa | 1.5 0 | łyżeczki kcal | |
woda | 100 0 | mililitrów kcal | |
ziemniaki | 400 368 | gramów kcal |
Przepis


4.
por 200 gramów • czosnek 2 ząbki • korzeń imbiru 8 gramów
Z pora odkrawamy korzenie, dobrze go myjemy i kroimy na drobno. Obieramy czosnek i imbir i je trzemy.


6.
masło 50 gramów • Przyprawa musztarda czarna ½ łyżeczki • przyprawa kurkuma 1 łyżeczka • przyprawa kolendra cała ½ łyżeczki • przyprawa Garam masala ½ łyżeczki
Na patelni roztapiamy masło (najlepiej ghee) i smażymy na nim chwilkę przyprawy.

7.
Dodajemy czosnek, imbir ...

8.
... i por. Chwilkę smażymy.

9.
woda 100 mililitrów • sól himalajska różowa 1.5 łyżeczki
Do pora dodajemy wszystkie warzywa oprócz cukinii. Podlewamy wodą, solimy i mieszamy.

10.
przecier pomidorowy 200 mililitrów
Dolewamy przecier pomidorowy, mieszamy i 20 minut dusimy pod pokrywką.

11.
Dodajemy cukinię ...


13.
Mieszamy i przykryte dusimy kolejnych 20 minut.

14.
Możemy podawać.

15. Propozycja podania
Ryż Basmati - podstawowy przepis na przygotowanie przepis • Nektarynkowy chutney przepis • Ananasowy sos z jogurtem przepis

Smacznego!