swiatwemnie.pl

Warzywne curry

     

Smaczny, zdrowy i bardzo dobry warzywny gulasz z indyjskiej kuchni. Podajemy z ryżem. Rodzaje warzyw w warzywnym curry możemy zamieniać. Zamiast cukinii użyć na przykład bakłażana lub dynię ...

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

 

 

1. 

cukinia 400 g

Cukinię myjemy, odkrawamy końce i kroimy na kostki.

2. 

marchew 200 g

Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy na kostki.

3. 

papryka 200 g  pomidory 200 g

Kroimy umyte pomidory i umytą i oczyszczoną paprykę.

4. 

por 200 g  czosnek 2 ząbki  korzeń imbiru 8 g

Z pora odkrawamy korzenie, dobrze go myjemy i kroimy na drobno. Obieramy czosnek i imbir i je trzemy.

5. 

ziemniaki 400 g

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy.

6. 

masło 50 g  Przyprawa musztarda czarna ½ łyżeczki  przyprawa kurkuma 1 łyżeczka  przyprawa kolendra cała ½ łyżeczki  przyprawa Garam masala ½ łyżeczki

Na patelni roztapiamy masło (najlepiej ghee) i smażymy na nim chwilkę przyprawy.

7. 

Dodajemy czosnek, imbir ...

8. 

... i por. Chwilkę smażymy.

9. 

woda 100 ml  sól himalajska różowa 1.5 łyżeczki

Do pora dodajemy wszystkie warzywa oprócz cukinii. Podlewamy wodą, solimy i mieszamy.

10. 

przecier pomidorowy 200 ml

Dolewamy przecier pomidorowy, mieszamy i 20 minut dusimy pod pokrywką.

11. 

Dodajemy cukinię ...

12. 

kokosowe mleko 150 ml

... i dolewamy kokosowe mleko.

13. 

Mieszamy i przykryte dusimy kolejnych 20 minut.

14. 

Możemy podawać.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się