swiatwemnie.pl

Ryba żabnica z groszkowym puree

     

Przepis na pikantne i smaczne przygotowanie morskich ryb. Jako dodatek możemy podać polentę - kukurydziane puree.

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

 

 

1. 

ryba żabnica 400 g

Rybę żabnicę myjemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem i ściągamy z niej skórę. Kroimy ją na około 1,5 cm grube płaty.

2. 

papryczka chili świeża 1 sztuka  kminek mielony  kolendra  oliwa 1 łyżka

Chili papryczkę myjemy, usuwamy nasionka i kroimy na drobno. Czosnek obieramy i rozkruszamy. Chili papryczkę mieszamy z czosnkiem, dodajemy szczyptę kminku i kolendry, dodajemy olej. Wszystko dokładnie mieszamy.

3. 

sól

Wytworzoną masą smarujemy delikatnie osolone rybie filety i wkładamy je do dolnego pojemnika parowaru.

4. 

groszek mrożony 200 g

Do drugiego pojemnika parowaru wsypujemy przemyty mrożony groszek. Parzymy razem 20 minut, ryby z pojemnikiem ściągamy a groszek możemy jeszcze 10 minut, według potrzeby, parzyć jeśli jest jeszcze twardy.

5. 

słodka śmietana do gotowania 100 ml  sól  pieprz biały mielony

Gotowy groszek wysypujemy do głębokiej miski, dodajemy śmietanę i miksujemy blenderem. Według smaku możemy dosolić lub dopieprzyć.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się