swiatwemnie.pl

Marynowany stek z rekina

     

Marynowany stek z rekina na czosnku i cebuli, ale też usmażony w potrójnej panierce jest odpowiedni na nietradycyjny posiłek wigilijny.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

stek z rekina 1400 g  cytryna 2 sztuki  woda 1 litr

Mrożone steki z rekina wkładamy do wody z sokiem z cytryny. W wodzie cytrynowej maczamy je przez 3 - 4 godziny.

2. Marynata

oliwa 2 łyżki  sos ostrygowy 2 łyżki  sos sojowy 2 łyżki  sok z cytryny 1 łyżka  sos chili z czosnkiem 1 łyżka  imbir mielony 2 łyżeczki

Z połączenia wymienionych składników przyrządzamy marynatę.

Marynata

3. Marynowanie steków z rekina

Steki z rekina wyciągamy z cytrynowej wody, są już rozmrożone, osuszamy je papierowym ręczniczkiem. Każdy stek smarujemy marynatą z góry oraz z dołu a następnie odstawiamy w chłodne miejsce do marynowania przez kilka godzin, a nawet przez całą noc.

Marynowanie steków z rekina

4. 1.możliwość przygotowania : Smażenie

olej słonecznikowy  cebula  czosnek

Na patelnię wlewamy odpowiednią ilość oleju, którą podgrzewamy do temperatury roboczej. Dodajemy pokrojony czosnek i cebulę (ilość wedle gustu). Wkładamy na patelnię steki z rekina, smażymy je przez 5 minut z każdej strony.

1.możliwość przygotowania : Smażenie

5. Serwowanie

Podajemy z sałatką ziemniaczaną, ewentualnie z gotowanymi ziemniakami.

Serwowanie

6. 2. możliwość przygotowania : Smażenie w głębokim oleju marynowanych steków z rekina

Steki obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej a następnie smażymy w oleju z obu stron przez 5 minut. Ten wariant przyrządzenia jest również wspaniały.

2. możliwość przygotowania : Smażenie w głębokim oleju marynowanych steków z rekina

7. Serwowanie

Podajemy z sałatką ziemniaczaną.

Serwowanie

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się