Marynowany stek z rekina

Marynowany stek z rekina na czosnku i cebuli, ale też usmażony w potrójnej panierce jest odpowiedni na nietradycyjny posiłek wigilijny.
przepis,fotoprzepis,stek z rekina,Ryby,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Ryby
Składniki
Składniki
cebula | 0 ?? | kcal | |
cytryna | 2 ?? | sztuki kcal | |
czosnek | 0 ?? | kcal | |
imbir mielony | 2 9 | łyżeczki kcal | |
olej słonecznikowy | 0 ?? | kcal | |
oliwa | 2 264 | łyżki kcal | |
sok z cytryny | 1 4 | łyżka kcal | |
sos chili z czosnkiem | 1 23 | łyżka kcal | |
sos ostrygowy | 2 13 | łyżki kcal | |
sos sojowy | 2 42 | łyżki kcal | |
stek z rekina | 1400 1764 | gramów kcal | |
woda | 1 0 | litr kcal |
Przepis
1.
stek z rekina 1400 gramów • cytryna 2 sztuki • woda 1 litr
Mrożone steki z rekina wkładamy do wody z sokiem z cytryny. W wodzie cytrynowej maczamy je przez 3 - 4 godziny.

2. Marynata
oliwa 2 łyżki • sos ostrygowy 2 łyżki • sos sojowy 2 łyżki • sok z cytryny 1 łyżka • sos chili z czosnkiem 1 łyżka • imbir mielony 2 łyżeczki
Z połączenia wymienionych składników przyrządzamy marynatę.

3. Marynowanie steków z rekina
Steki z rekina wyciągamy z cytrynowej wody, są już rozmrożone, osuszamy je papierowym ręczniczkiem. Każdy stek smarujemy marynatą z góry oraz z dołu a następnie odstawiamy w chłodne miejsce do marynowania przez kilka godzin, a nawet przez całą noc.

4. 1.możliwość przygotowania : Smażenie
olej słonecznikowy • cebula • czosnek
Na patelnię wlewamy odpowiednią ilość oleju, którą podgrzewamy do temperatury roboczej. Dodajemy pokrojony czosnek i cebulę (ilość wedle gustu). Wkładamy na patelnię steki z rekina, smażymy je przez 5 minut z każdej strony.

5. Serwowanie
Podajemy z sałatką ziemniaczaną, ewentualnie z gotowanymi ziemniakami.

6. 2. możliwość przygotowania : Smażenie w głębokim oleju marynowanych steków z rekina
Steki obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej a następnie smażymy w oleju z obu stron przez 5 minut. Ten wariant przyrządzenia jest również wspaniały.

7. Serwowanie
Podajemy z sałatką ziemniaczaną.

Smacznego!