swiatwemnie.pl

Ryżowa sałatka z groszkiem

     

Przepis na sytą obfitą sałatkę z ryżem basmati z curry i groszkiem.

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

 

 

Groszek mrożony200gramów
Ocet jabłkowy1łyżka
Oliwa2łyżki
Pomidory koktajlowe125gramów
Przyprawa curry1łyżeczka
Rukola30gramów
Ryż basmati biały250gramów
Sól1łyżeczka
Woda2.5litra
Woda300mililitrów

1. 

ryż basmati biały 250 g  woda 2.5 litra  sól ½ łyżeczki  przyprawa curry 1 łyżeczka

Garnuszek ryżu wsypujemy do osolonej wrzącej wody. Dodajemy przyprawę curry i mieszamy. Zostawiamy niech się delikatnie gotuje 10-12 minut. Gotowy ryż troszkę na sitku przepłukujemy i odstawiamy do odcieczenia.

2. 

sól ½ łyżeczki  oliwa 2 łyżki  ocet jabłkowy 1 łyżka

Ryż przesypujemy do większej sałatkowej miski. Dodajemy sól, olej, ocet i mieszamy.

3. 

groszek mrożony 200 g  woda 300 ml

Groszek gotujemy do miękkości. Odcedzamy i dodajemy do ryżu.

4. 

rukola 30 g  pomidory koktajlowe 125 g

Rukolę troszkę kroimy i razem z pomidorami koktajlowymi dodajemy delikatnie do sałatki.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się