Ryżowa sałatka z groszkiem
Przepis na sytą obfitą sałatkę z ryżem basmati z curry i groszkiem.
przepis,fotoprzepis,ryż basmati biały,groszek mrożony,pomidory koktajlowe,Sałatki warzywne,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Sałatki warzywne
Składniki
Składniki
groszek mrożony | 200 | gramów | |
ocet jabłkowy | 1 | łyżka | |
oliwa | 2 | łyżki | |
pomidory koktajlowe | 125 | gramów | |
przyprawa curry | 1 | łyżeczka | |
rukola | 30 | gramów | |
ryż basmati biały | 250 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
woda | 2.5 | litra | |
woda | 300 | mililitrów |
Przepis
1.
ryż basmati biały 250 gramów • woda 2.5 litra • sól ½ łyżeczki • przyprawa curry 1 łyżeczka
Garnuszek ryżu wsypujemy do osolonej wrzącej wody. Dodajemy przyprawę curry i mieszamy. Zostawiamy niech się delikatnie gotuje 10-12 minut. Gotowy ryż troszkę na sitku przepłukujemy i odstawiamy do odcieczenia.
2.
sól ½ łyżeczki • oliwa 2 łyżki • ocet jabłkowy 1 łyżka
Ryż przesypujemy do większej sałatkowej miski. Dodajemy sól, olej, ocet i mieszamy.
3.
groszek mrożony 200 gramów • woda 300 mililitrów
Groszek gotujemy do miękkości. Odcedzamy i dodajemy do ryżu.
4.
rukola 30 gramów • pomidory koktajlowe 125 gramów
Rukolę troszkę kroimy i razem z pomidorami koktajlowymi dodajemy delikatnie do sałatki.
Smacznego!