swiatwemnie.pl

Ryżowa sałatka z groszkiem

    

Przepis na sytą obfitą sałatkę z ryżem basmati z curry i groszkiem.

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

 

 

groszek mrożony200gramów
ocet jabłkowy1łyżka
oliwa2łyżki
pomidory koktajlowe125gramów
przyprawa curry1łyżeczka
rukola30gramów
ryż basmati biały250gramów
sól1łyżeczka
woda2.5litra
woda300mililitrów

1. 

ryż basmati biały 250 gramów  woda 2.5 litra  sól ½ łyżeczki  przyprawa curry 1 łyżeczka

Garnuszek ryżu wsypujemy do osolonej wrzącej wody. Dodajemy przyprawę curry i mieszamy. Zostawiamy niech się delikatnie gotuje 10-12 minut. Gotowy ryż troszkę na sitku przepłukujemy i odstawiamy do odcieczenia.

2. 

sól ½ łyżeczki  oliwa 2 łyżki  ocet jabłkowy 1 łyżka

Ryż przesypujemy do większej sałatkowej miski. Dodajemy sól, olej, ocet i mieszamy.

3. 

groszek mrożony 200 gramów  woda 300 mililitrów

Groszek gotujemy do miękkości. Odcedzamy i dodajemy do ryżu.

4. 

rukola 30 gramów  pomidory koktajlowe 125 gramów

Rukolę troszkę kroimy i razem z pomidorami koktajlowymi dodajemy delikatnie do sałatki.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się