Drobiowa zapiekanka z groszkiem

przepis,fotoprzepis,groszek mrożony,jajka kurze,jajka kurze,piersi z kurczaka,Kurczak,Bezglutenowe
Kurczak
Pichcił
Ilość porcji
4
Masa porcji
407 g
Energia porcji
508 kcal
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
niska
Składniki
Składniki
cebula | 150 66 | gramów kcal | |
czarny pieprz mielony | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
groszek mrożony | 300 231 | gramów kcal | |
jajka kurze | 7 616 | sztuk kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 100 48 | mililitrów kcal | |
olej słonecznikowy | 2 270 | łyżki kcal | |
piersi z kurczaka | 500 550 | gramów kcal | |
sól | 1.25 0 | łyżeczki kcal | |
słodka śmietana do gotowania | 150 240 | mililitrów kcal |
Przepis
1. Groszek
cebula 150 gramów • olej słonecznikowy 2 łyżki • groszek mrożony 300 gramów
Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na oleju. Dodajemy mrożony, przepłukany w wodzie groszek. 2-3 minuty groszek smażymy.


3. Mięso drobiowe
piersi z kurczaka 500 gramów
Mięso myjemy i kroimy na plasterki. Do naczynia żaroodpornego wkładamy warstwę drobiu, przykrywamy je warstwą groszku i procedurę powtarzamy.

4.
mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów • słodka śmietana do gotowania 150 mililitrów • jajka kurze 3 sztuki • sól 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki
Z mleka, śmietany, jajek, soli i pieprzu przygotowujemy sobie zalewę, którą zapiekankę zalewamy.

5.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 45 minut na 175°C.

Smacznego!