swiatwemnie.pl

Drobiowa zapiekanka z groszkiem

 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Cebula150gramów
Czarny pieprz mielony½łyżeczki
Groszek mrożony300gramów
Jajka kurze7sztuk
Mleko półtłuste 1,5%100mililitrów
Olej słonecznikowy2łyżki
Piersi z kurczaka500gramów
Sól1.25łyżeczki
Słodka śmietana do gotowania150mililitrów

1. Groszek

cebula 150 g  olej słonecznikowy 2 łyżki  groszek mrożony 300 g

Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na oleju. Dodajemy mrożony, przepłukany w wodzie groszek. 2-3 minuty groszek smażymy.

Groszek

2. 

jajka kurze 4 sztuki  sól ¼ łyżeczki

Dodajemy jajka, solimy i mieszamy do ścięcia się jajek.

3. Mięso drobiowe

piersi z kurczaka 500 g

Mięso myjemy i kroimy na plasterki. Do naczynia żaroodpornego wkładamy warstwę drobiu, przykrywamy je warstwą groszku i procedurę powtarzamy.

Mięso drobiowe

4. 

mleko półtłuste 1,5% 100 ml  słodka śmietana do gotowania 150 ml  jajka kurze 3 sztuki  sól 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Z mleka, śmietany, jajek, soli i pieprzu przygotowujemy sobie zalewę, którą zapiekankę zalewamy.

5. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 45 minut na 175°C.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się