swiatwemnie.pl

Ryba żabnica z zielonym pesto

     

Przepis na przygotowanie ryby żabnicy z pesto i brokułami w garnku na parze. Do przygotowania wymienionego przepisu możemy użyć również innego rodzaju morskiej ryby.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

 

 

1. 

ryba żabnica 600 g

Żabnicę myjemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem i ściągamy z niej skórę. Kroimy ją na około 1,5 cm grube plastry.

2. 

pesto (zielone) 1 łyżka  czarny pieprz mielony  sól  sok z cytryny 1 łyżka  orzechy nerkowca 50 g

Każdy plaster równomiernie pokrywamy pesto, pieprzymy i solimy. Skrapiamy sokiem z cytryny, delikatnie posypujemy rozkruszonymi orzechami nerkowca.

3. 

czosnek 2 ząbki

W ten sposób przygotowane filety z ryby żabnicy wkładamy do dolnego pojemnika parowaru do którego dodajemy na mniejsze kawałki pokrojony czosnek.

4. 

brokuły 500 g  bazylia

Na następne piętro parowaru wkładamy różyczki brokuła. Pozostawiamy na 20 minut parzyć brokuły i rybę. Brokuły podajemy do rybki i ozdabiamy listkami bazylii.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się