swiatwemnie.pl

Porowa zupa z serem

    

Gęsta zupa ze smacznym porem, serem i chrupiącymi maślanymi grzankami.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

średnia

 

 

cebula50gramów
chleb-
czarny pieprz mielony½łyżeczki
masło-
nać pietruszki-
oliwa20mililitrów
por150gramów
ser Ementaler-
sól½łyżeczki
woda1500mililitrów
ziemniaki150gramów

1. 

cebula 50 gramów  oliwa 20 mililitrów

Cebulę obieramy, na drobno kroimy i smażymy na oleju.

2. 

por 150 gramów

Por myjemy i wzdłuż przekrawamy.

3. 

sól ½ łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  woda 1500 mililitrów

Potem go kroimy na kawałki, dodajemy do cebuli, solimy, pieprzymy, chwilkę szklimy i zalewamy wrzącą wodą (warzywnym wywarem). Gotujemy 7 minut.

4. 

ziemniaki 150 gramów

Ziemniaki obieramy i na grubo trzemy.

5. 

Ziemniaki dodajemy do pora i 8 minut gotujemy wszystko razem.

6. 

nać pietruszki

Na koniec dodajemy na drobno posiekaną natkę pietruszki.

7. 

chleb  masło

Z chleba odkrawamy skórkę i chleb kroimy na małe kostki. Wsypujemy je na patelnię z masłem i smażymy.

8. 

ser Ementaler

Zupę podajemy niezbyt gorącą, z na grubo startym serem i smażonymi grzankami.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się